1 Mai. Cum au petrecut românii, ce au făcut străinii

Data publicării:
mici gratare - 6698426-Mediafax Foto-Diana Zaharia

35 de mii de turişti au venit de 1 Mai pe litoral. Cine nu a mers în Vama Veche este la Mamaia. În afară de cele două staţiuni, unde oamenii au avut unde să se distreze, litoralul e pustiu. S-au convins de asta cei care au mers la Neptun, Costineşti sau Eforie.

Chiar dacă apa mării are puţin peste 10 grade, unii nu au rezistat tentaţiei de a o încerca.

„Mă distrez, fac baie și beau din nou. Că ma trezesc dacă fac baie!”, mărturisește un tânăr.

Unii n-au fost chiar mulțumiți de condiții: „Cam toate închise...neamenajate şi cam nepregătiți! (Reporter: Diseară, planuri?) Acasă! Prea frig să stai. Plouă, n-ai de ce să stai”.

Totuşi, câţiva şi-au făcut curaj, şi-au întins cearşaful pe nisip unde au stat câteva ore.

Vama Veche a avut parte de o animație în plus. Fiscul a mers în staţiune pentru a verifica dacă patronii dau bonuri fiscale, iar asta i-a deranjat pe turişti. Pe unii atât de tare, încât au spart parbrizul unei maşini ANAF.

Taxă prin SMS la Fetești

Pentru prima dată, drumul spre mare nu a mai însemnat stat la coadă la staţia de la Feteşti. Autorităţile au schimbat sistemul de plată, iar șoferii au avut posibilitatea sa achite prin SMS taxa de trecere a podului.

La barierele de la Feteşti nu au mai fost cozi, dar mare parte din şoferi au plătit tot cash taxa de pod. Unii dintre ei, pentru că n-au vrut să dea în plus cinci eurocenţi, ca să plătească taxa de pod prin SMS, la numărul 7577.

Pentru că acest serviciu este disponibil doar de două zile, au fost şi şoferi care nu s-au lămurit încă ce trebuie să facă. Partea bună pentru cei care au trecut fără să plătească este că pot achita electronic taxa până a doua zi la ora 24.00.

Șoferii care trec podul de la Fetești trebuie să achite o taxă cuprinsă între 13 lei în cazul autoturismelor și 91 lei în cazul camioanelor de mare tonaj. Cei care sunt prinși că nu și-au achitat această taxă riscă amenzi de 10 ori mai mari, adică de la 130 de lei până la 910 lei.

Statul încasează anual aproximativ 16 milioane de euro din taxa de pod de la Feteşti.  

Munte, aer curat, natură

Unii preferă aerul curat de munte pentru distracţia de 1 Mai. În Bihor, turiştii au escaladat stânci de 25 de metri înălţime, iar în Braşov s-au dat cu tiroliana şi s-au căţărat în copaci. Cei care s-au dus în Munţii Apuseni au petrecut ardeleneşte - şi-au aranjat o plimbare liniştită cu mocăniţa

Sezonul turistic s-a deschis oficial, vineri seară, şi la Alba Iulia. Sute de localnici şi turişti din toate colţurile ţarii au avut parte de un spectacol de excepţie. Trupele de daci şi de romani au pregătit demonstraţii de luptă, iar Garda Cetăţii Alba Carolina a defilat cu torţe şi a tras salve de tun. De astăzi până mâine seară, în frumoasa cetate Alba Carolina are loc un festival roman unic în ţară.

Distracție de lux

Au fost și români care nu s-au conformat unui 1 Mai clasic, ci au profitat de weekendul prelungit să se relaxeze într-un mediu plăcut. Centrele SPA au fost aproape pline, iar pentru un masaj de relaxare, programările au fost făcute cu mult timp înainte. Şi la malul mării au fost turişti pretenţioşi - s-au urcat la bordul unui velier de lux a cărui închiriere costă şi o mie de euro pe zi. 

Mii de români au preferat să îşi petreacă scurta vacanţă din aceste zile peste hotare. Fie au mers în locuri exotice, fie au ales destinaţii mai aproape de casă, cum ar fi Bulgaria sau Ungaria. Clienţi fideli ai unei staţiuni maghiare sunt orădenii. Au un motiv în plus să meargă la vecinii unguri: tot oraşul lor este un şantier. În staţiunea Hajduszoboszlo, peisajul se schimbă imediat, la fel şi posibilităţile de distracţie. Preţurile pentru o noapte de cazare în staţiunea maghiară încep de la zece euro la pensiune şi ajung la 40 de euro la hotel, cu demipensiune.

Nelipsiții mici

Cine a rămas în Bucureşti s-a mulțumit cu clasicul grătar. Iar producătorii de carne şi marile magazine îşi freacă mâinile de mulţumire. Primele estimări arată că peste 30 de milioane de mititei s-au consumat de 1 Mai. Numai în Parcul Național din Capitală au fost rumeniți peste 20.000 de mici.

Potrivit statisticilor, în medie, un român consumă anual 40 de mici. Nu şi dacă mănâncă de la bucătarul Nelu, care a inventat un mic de un metru. Adică un mic cât 20 de mici. Gurmanzii şi pofticioşii s-au înscris bucuroşi la concursul de mâncat mici.

Într-un alt parc din capitală, Primăria le-a pus la dispoziţie oamenilor grătare şi fiecare şi-a pregătit singur micii şi friptura. Ideea i-a încântat şi pe străini. „Noi petrecem ca un român, bem ca un român. Este la fel ca la macedoneni şi bulgari. Suntem în Peninsula Balcanică, apropo!”, spune un turist.

La 20 de kilometri de Bucureşti, în pădurea Cernica, la prânz nu aveai unde să arunci un ac. Două mii de oameni au ieşit la iarbă verde.

„Îţi iei concediu! Dacă nu ai, te dai lovit şi tot lipseşti de la serviciu! 1 mai, frateee! O dată e, o dată pe an!”, spune, foarte convingător, un tânăr.

Dacă mici s-au mâncat cât pentru o lună întreagă, nici consumul de bere nu este de neglijat. Estimările spun că 155 de mii de hectolitri vor fi consumaţi în acest weekend prelungit.


Tradiția grătarelor a fost respectată și la Timișoara, însă ilegal. În loc să ducă în locurile special amenajate pentru picnicuri, oamenii au făcut focul în pădurea de la marginea oraşului. Mai disciplinaţi au fost craiovenii, convinşi probabil şi de amenzile mari că e bine să respecţi regulile.

Sute de timişoreni s-au retras cu grătarele de 1 Mai în Pădurea Verde, de la marginea oraşului. Nimeni nu a ţinut, însă, cont că în acea zonă focul este interzis. Zona este administrată de Ocolul Silvic şi de Garda de Mediu. Însă niciuna dintre instituţii nu şi-a trimis angajaţii să dea amenzi. Dacă în Pădurea Verde abia se mai putea găsi un loc liber pentru grătar, parcurile cu spaţii pentru picnic au fost mai mult goale.

La Braşov, în schimb, autorităţile au pornit pe străzi pentru a-i informa pe turişti unde au voie şi unde nu au voie să facă grătare. Amenzile pentru cei care nu respectă legea se ridică la 5.000 de lei.

Craiovenii au preferat să se ferească de amenzi. Au încins grătarele în spaţiile special amenjate. După ce au mâncat bine şi au jucat tenis sau fotbal, cei mai mulţi dintre localnici au promis că vor ieşi la iarbă verde şi în weekend.


Picnic cu jazz la Cluj. Mai puţin fum şi mai multă muzică bună a fost la Cluj. Locuitorii oraşului au răspuns în număr mare unei invitaţii la picnic, pe acorduri de jazz, în parcul central al oraşului. Câteva mii de clujeni au asistat la spectacolele organizate toată ziua.

Clujenii si-au luat păturile, coşurile de picnic şi au venit să petreacă 1 mai cu muzică bună, în Parcul Central. Pentru ei au urcat pe scenă mai multe trupe, atât din România cât şi din străinătate.

Invitația la picnic a făcut parte din seria evenimentelor Cluj - Capitala Europeană a Tineretului.

1 Mai în lume

Pe alte meridiane ale lumii, tradiţia de 1 mai înseamnă proteste. În Turcia au fost ciocniri violente între manifestanţi şi poliţie, în timp ce în Spania, oamenii muncii au cerut Guvernului să le respecte drepturile. Manifestări au avut loc şi în Coreea de Nord şi în Cuba.

Manifestaţia organizată de 1 Mai la Istanbul a degenerat în violenţe după ce autorităţile turce au interzis accesul în celebra piaţă Taksim. Când au încercat să intre în zonă, manifestanţii au fost alungaţi de foţele de ordine cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Violenţe au fost şi în Coreea de Sud, unde aproape 40 de mii de oameni au ieşit pe străzi ca să ceară blocarea unui proiect de lege care prevede liberalizarea pieţei muncii. Protestatarii s-au luat la bătaie cu forţele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene.

1 Mai muncitoresc a fost marcat, în schimb, prin spectacole sportive în nordul comunist. De la manifestaţii a lipsit, cu toate acestea, liderul suprem Kim Jong-un.

Pe de altă parte, în Cuba, Raul Castro şi-a salutat concetăţenii împreună cu liderul din Venezuela, Nicolas Maduro.

Mai paşnice, dar şi ţintite asupra problemelor economice şi sociale, au fost manifestaţiile organizate în Uniunea Europeană. În Grecia şi Spania, două dintre ţările cel mai afectate de criza economică, oamenii au ieşit pe străzi cu zecile de mii pentru a-şi cere drepturile.

„Ne imaginăm că cineva ne ascultă, altfel nu ar avea sens să ieşim pe străzi. Cel puţin este o formă de a arăta că mai există oameni care cred în mişcarea muncitorească, în clasa muncitoare, aşa că e o zi pentru revendicări şi luptă”, explică o participantă.

Sistemul are trei piloni. La mijloc sunt sindicatele. Dacă nu ar exista sindicatele, atunci am avea o dictatură”, spune un altul.

În Rusia, zeci de mii de oameni au ieşit pe străzile Moscovei pentru a marca această zi. Manifestaţiile nu au avut însă nici pe departe aceeaşi amploare ca în perioada Uniunii Sovietice, când 1 Mai era una prin cele mai importante sărbători.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri