100 de oameni din localităţile Deltei sunt blocaţi în Tulcea

Data actualizării: Data publicării:
delta

Situaţie alarmantă pentru locuitorii din zonele izolate alte Deltei. Dunărea este îngheţată, iar navele de pasageri şi cele care transportă marfă nu mai pot pleca din portul Tulcea de aproape o săptămână. Sunt o sută de oameni care vor să ajungă acasă, în Deltă, dar sunt blocaţi la Tulcea. Nava Moldova, cea de care depind oamenii şi pe care se află şi 50 de tone de marfă, va putea pleca din port doar după ce acolo va ajunge spărgătorul de gheaţă de la Galaţi, care va deschide drumul spre localităţile din Deltă.

Comandantul navei Moldova nu a primit de la căpitănie permisiunea de părăsi portul Tulcea. De această plecare depindeau mii de oameni din localităţile Deltei, care încep să rămână fără provizii.

Există riscuri să rămâi blocat în gheaţă,” spune Nicolae Giurgiuvanu, comandantul navei Moldova.

Gheaţa este compactă din zona cotului Tulcea până la Gorgova. Avem şi marfă, a fost încărcată la bord, încercăm să ducem mărfurile de strictă necesitate în localităţile din Deltă,” precizează Nicolae Chichi, directorul Navrom Delta SA.

Acest salon de pasageri a fost transformat într-o magazie plină cu alimente pentru locuitorii din Sulina, Sf. Gheorghe sau Letea. În total, aproape 50 de tone de marfă trebuie să ajungă în zonele izolate din Delta Dunării.

Ne mai ajunge pentru câteva zile, era bine dacă ajungea nava de la Tulcea,” spune Ghiocel Pindic, primarul comunei C.A. Rosetti.

Blocajul de pe Dunăre afectează şi peste 100 de oameni care sunt acum la Tulcea şi vor să ajungă acasă, în special la Sulina. Şi ei tot de nava Moldova depind.

Când ajungem înapoi nu se mai ştie, că săptămâna trecută o singură cursă de la Sulina la Tulcea şi de la Tulcea, într-o săptămână s-a făcut dus-întors o singură cursă,” spune un localnic.

Pentru a pleca de la cheu, nava Moldova ar avea nevoie de un remorcher spărgător de gheaţă, care să elibereze traseul vasului. Acesta va ajunge la Tulcea cel mai probabil mâine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri