15 Noiembrie 1987, comemorat la Brașov

Data publicării:
brasov2

Aproape 200 de oameni s-au adunat la troiţa din Braşov, închinată momentului '87. Mare parte dintre cei prezenţi au trăit momentele revoltei muncitoreşti din 15 noiembrie.

„Eram chiar aici, în bloc, în faţă şi se trăgea groaznic. Am rămas foarte impresionată când am auzit pe strada principală venind muncitorii şi mi-a rămas întipărit pentru toată viaţa. Am 72 de ani şi încă trăiesc momentul acela cu foarte multă emoţie”, povestește o femeie.

Corina Chiriac lucra pe o macara la Uzina Steagu Roşu în noaptea de 14 spre 15 noiembrie 1987, când vocile colegilor, sătui de frig, foame şi batjocuri, au strigat-o să li se alăture. Nu ştia ce avea să urmeze. „A sunat miliția şi, bineînţeles că soţul a ieşit la uşă, l-au întrebat de soţie. Au zis - Vă luaţi buletinul şi ne însoţiţi la miliţie. Era un inginer, Florescu, care striga în gura mare: aţi venit din toate colţurile ţării, uzina v-a făcut oameni şi aţi dat cu piciorul în mama voastră!”, povestește ea.

În 22 decembrie, trei studenţi de la Silvicultură au făcut pancarte pe care au scris „Muncitorii arestaţi nu trebuie să moară!” şi s-au solidarizat astfel cu mişcarea lucrătorilor.

Noi am fost exmatriculaţi pe perioadă nedeterminată, timp de doi ani am lucrat ca muncitori necalificaţi”, povestește Lucian Silaghi, fost student în Braşov.

Momentul a fost un prilej ca oamenii să îşi amintească de tragediile din ultimele săptămâni.

Ne-am comemorat morţii, comemorăm iarăşi evenimentele triste care se întâmplă şi la Bucureşti şi la Paris, este un moment trist”, spune Marius Boeriu, preşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie 1987.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri