24 de minute | Ce se întâmplă cu medicii de familie care nu semnează contractul cu Casa de Asigurări

Data publicării:
radu tibichi captura 24 de minute 1

„Contractul cadru a fost pus în dezbatere în octombrie 2015, pe parcursul a patru luni au fost negocieri și pe 16 martie s-a aprobat o primă formă. Pe fondul nemulţumirilor s-a decis la Guvern o devansare pentru luna iunie şi a avut în vedere o modificare pentru a optimiza lucrurile cu probleme. Am ajuns la o formă - e maximum ce se putea obţine, urmând să avem în vedere şi alte modificări care necesită actele subsecvente”, a spus președintele CNAS. 

Radu Țibichi a confirmat că nemulțumirile medicilor au legătură cu lipsa fondurilor și cu salariile mici. Președintele CNAS a îndemnat la responsabilitate și a atras atenția că la mijloc sunt pacienții. 

„Trebuie acţionat cu responsabilitate pentru că sunt la mijloc pacienții şi nu trebuie să-i lăsăm fără asistenţă medicală. Avem aceleaşi viziuni - pe importanța asistenţei medicale şi am promis că vom face demersuri pentru o finanţare mai bună în ambulatoriul de specialitate. Am făcut un efort ca de la 1 iulie punctul de asistenţă medicală primară să crească in medie cu 7% - atât pentru asistenţa primară, cât şi pentru cea în ambulatoriul de specialitate. Nu sunt motive să nu intre în vigoare. Într-o perioadă de câteva zile am făcut actele adiţionale tocmai ca să asigurăm continuitate. Pe parcursul lui iulie să se definitiveze aceste contracte.

„Am făcut eforturi pentru a asigura maximul ce se putea lua. La rectificare o să susţinem o creştere de venituri în cadrul cabinetelor ambulator. Nevoile sunt mari în toarte sectoarele. Bugetul pentru sănătate este limitat.  Noi credem că am făcut tot ce e posibil. Am stabilit că vom susţine creşterea, nu ştiu dacă sunt motive pentru a bloca sistemul”, a spus președintele CNAS, 

Radu Țibichi a explicat că medicii care nu vor semna contractul cadru nu vor avea dreptul să dea rețete și trimiteri. 

„Poate o parte din ei nu vor semna, nu vor putea da reţete, trimiteri. Pacienţii se pot adresa altor specialişti sau altor medici de familie. Sunt soluţii, dar ar fi păcat, dar o atitudine de acest gen nu este productivă pentru pacient”, a subliniat președintele CNAS.

Citiți și:
24 de minute | Președintele CNAS anunță că vor fi decontate noi servicii medicale

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri