900 de hectare de terenuri retrocedate ilegal

Data publicării:
padure - captura

Între 2004 şi 2006, la primăria Voineasa a plouat cu decizii de împroprietărire, emise de mai multe instanţe din Vâlcea. Nici una dintre ele pentru oameni care aveau domiciliul în comună sau pentru moştenitori ai acestora.

„Toată floarea Vâlcii a fost băgată aici. Cu acte false, toate s-au făcut în Vâlcea. Și tac chitic, toți sunt băgați”, declară un localnic sub protecția anonimatului.

Chiar dacă a bănuit că la mijloc este o ilegalitate, primarul comunei a fost obligat să pună în aplicare deciziile de împroprietărire.

„Noi am retrocedat în baza unor hotărâri judecătoreşti”, explică Gheorghe Stanciu, primarul comunei Voineasa.

400 de hectare de teren din munţii Petrimanu, Galbenu şi Puru şi-au găsit astfel proprietari.

Restul până la aproape 900 de hectare au fost retrocedate, în acelaşi fel, de Primăria din Malaia. Valul de hotărâri judecătoreşti i-a ridicat semne de întrebare şi prefectului de Vâlcea de la acea vreme, care a sesizat autorităţile.

Anuţa Handolescu, fost prefect al județului Vâlcea spune că „atâta timp cât am făcut plângerile penale la DNA, vă daţi seama că am bănuit şi în final DNA a dovedit că actele erau false”.

Opt ani mai târziu, în martie 2014, procurorii anticorupţie au trimis în judecată, în acest dosar, doi oameni de afaceri, unul din Ramnicu Vâlcea şi unul din Craiova, dar şi pe fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa, Gheorghe Deaconeasa.

Cei trei au fost acuzaţi că, între iunie 2004 şi august 2006, au falsificat mai multe acte şi hărţi. În baza acestora au obţinut în instanţă retrocedarea mai multor terenuri pe numele unor apropiaţi, care ulterior le plăteau celor trei 15 % din valoarea pământurilor obţinute fraudulos. Procurorii anticorupţie au estimat frauda la peste 3,5 milioane de euro.

Gheorghe Deaconeasa, fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa, susţine însă că este nevinovat şi că, de fapt, autorităţile au aflat de ilegalităţi chiar de la el. „Nu sunt vinovat, și sunt documetele pe care o să le depunem și la instanță acum. Dosarul este început în 2007, cred, și este la sesizarea mea”, declară acesta.

Pe baza dovezilor strânse de procurorii DNA, Romsilva Vâlcea a cerut în instanţă anularea titlurilor de proprietate emise. 70 de persoane fizice şi juridice ar putea rămâne fără terenuri. Mai grav este că o parte dintre ele au ajuns în proprietatea unor cumpărători de bună credinţă, care se vor trezi acum şi fără bani şi fără proprietăţi.

„Am făcut o acţiune în instanţă prin care am cerut în mod explicit anularea titlurilor de proprietate şi a proceselor verbale de punere în posesie care au stat la baza faptelor penale”, declară Gheorghe Mihăilescu, director ROMSILVA Vâlcea.

Procesul se află acum pe rolul instanţei din Brezoi, una dintre judecătoriile care a şi eliberat deciziile în baza cărora au fost emise titlurile de proprietate. Magistrații urmează să stabilească în luna septembrie primul termen de judecată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri