A cincea seară de proteste la București și în țară

Data publicării:
proteste 6-2.11 9 - marius sfetea

©FOTO: Bogdan Buda

ACTUALIZARE 00:10 Cea de-a cincea seară consecutivă de proteste în centrul Capitalei tocmai s-a încheiat. Peste trei mii de oameni au blocat traficul în Piaţa Universităţii, ca să-şi facă auzite cererile: schimbarea totală a clasei politice, Parlament cu trei sute de aleşi şi guvern de tehnocraţi.

Manifestanţi de toate vârstele au blocat din nou traficul în zona Pieţei Universităţii, pentru a-şi face cunoscute revendicările.

„Vin pentru copiii mei, pentru cei cinci pe care îi am. Pentru ei sunt aici, pentru ei lupt”, spune un bărbat.

Prin ochii unui copil, motivația prezenței în piață pare extrem de logică: „Un club a luat foc şi noi suntem foarte supăraţi, pentru că picătura a umplut paharul, iar preşedintele şi parlamentul nu pot să facă nimic niciodată”, explică o fetiță.

Iar oamenii care au ieşit în stradă? întreabă reporterul. Răspunsul vine la fel de firesc: „Au ieşit pentru că s-au săturat”.

În seara asta n-o să se schimbe nimic, dar ieşind şi cerând să se schimbe lucrurile... şi aştept acei oameni curaţi care vor să participe la schimbarea ţării”, întărește mama.

©FOTO: Bogdan Buda

Ţara trebuie schimbată radical, crede un tânăr. „Da, şi asta de la noi. Chiar noi trebuie să începem să nu mai trecem pe roşu, să nu mai aruncăm pe jos. Pentru că de la noi se pleacă. De-aia sunt atâția corupți în ţară, de-aia se dă şpagă, de-aia se ia şpagă”, spune el.

„Aş schimba toată clasa politică. Fără niciun partid, pentru că în partide sunt interese”, mărturisește un al doilea tânăr. „Să se înființeze alte partide noi, dar cu oameni din stradă. Fără antecedente În politică, fără istoric. Să vina pur si simplu independenţi”, cere tânărul.

Laurenţiu Rădulescu, reporter Digi24: „Este destul de simplu să realizezi ce vrea piaţa, cei care, de cinci zile, protestează în Piaţa Universităţii din Bucureşti. Pur şi simplu sunt cerinţe agăţate în mai multe colţuri din această zonă. Cum ar fi: "Vrem acasă. Diaspora”, "Vreau un guvern tehnocrat în care să putem munci şi noi”. O altă cerinţă destul de des întâlnită aici, în piaţă, pe care am văzut-o, este aceasta: "300, nu 600!", o cerinţă care, desigur, se referă la numprul de parlamentari din România”.

Protestatarii au avut un mesaj şi pentru şeful statului, care le-a promis că va veni în Piaţa Universităţii: „Dle preşedinte, de oameni suntem sătui. Pot fi cumparaţi, mituiți, șantajați, se pot speria, retrage. Daţi-ne legi, care să nu poată fi rupte! Unii oameni le vor apăra”.


ACTUALIZARE 22:00 Peste 3.000 de oameni blochează în acest moment Piața Universității. Printre revendicările lor - parlament cu 300 de membri, salarii și pensii mai mari, spitale și școli mai bune și suficiente, tinerii spun că nu vor să fie forțați să plece din țară pentru un trai mai bun. S-a strigat și „Basarabia - pământ românesc”. Au fost aplaudați medicii și pompierii, iar oamenii spun că au suficientă energie și speranță cât să revină în fiecare seară la Kilometrul 0 al democrației, pentru a determina o schimbare.

ACTUALIZARE 21:25 Sunt în jur de 2.700 de oameni la Universitate.

ACTUALIZARE 20:47 În acest moment, spun jandarmii, sunt peste 2.500 de oameni în Piața Universității. Oamenii au aflat între timp și despre bilanțul agravat al victimelor de la Colectiv - astăzi au murit nouă oameni și numărul morților a ajuns la 41. Printre manifestanți s-a împărțit și un ziar, „Colectiv”, în care sunt prezentate detalii despre victimele dezastrului.

Sunt tineri care sunt prezenți pentru a cincea seară la rând la Kilometrul 0 al democrației. Oamenii spun că au ieșit din nou în stradă pentru că în continuare speră să schimbe ceva și au idealuri. Principalul slogan pe care îl strigă este „Corupția ucide!”, sintagma pe care însuși președintele a lansat-o în urmă cu câteva zile, imediat după tragedia de la clubul Colectiv. Iar președintele este în continuare așteptat să apară în mijlocul manifestanților, așa cum a promis încă de ieri.

Oamenii spun că vor respect, vor un semn de decență. Mulți spun că așteaptă în continuare o demisie și mulți sunt supărați pe parlamentari. Dacă un primar de sector și-a putut da demisia, dacă un premier a ajuns să renunțe la putere, de ce un parlamentar este mai presus de toate acestea? se întreabă ei.

©FOTO: Bogdan Buda

Alții spun că au de gând să-i transmită un mesaj președintelui și speră că în această seară Klaus Iohannis va veni să stea de vorbă cu ei. Sunt și persoane care spun că dacă nu se va întâmpla acest lucru, nu sunt supărați, pentru că au la dispoziție rețelele de socializare. Alții au preferat să o spună de la un microfon: vor legi mai clare, care să nu mai poată fi interpretate.

Sunt și oameni ale căror idealuri sunt mai mărunte. Au văzut în presă că apa caldă s-ar putea opri și speră ca autoritățile să intervină și să nu permită acest lucru.

Practic, sintetizând, câți oameni sunt în piață, cel puțin tot atâtea dorințe care așteaptă un răspuns de la cineva.

Protestele au continuat și în țară

Miile de oameni, care au ieşit în stradă pentru a cincea seară la rând, au cerut reducerea numărului de parlamentari, modernizarea spitalelor şi ca statul să aloce mai mulţi bani pentru Sănătate şi Educaţie.

În faţa prefecturii din Constanţa s-au adunat aproximativ 600 de oameni. Au venit cu pancarte inscripţionate cu mesaje pentru politicieni. Vor ca cei care sunt certaţi cu legea să nu mai aibă imunitate şi să răspundă penal, iar averile lor să fie confiscate.

În aceşti tineri pe care îi vedeţi am încredere să lăsăm ţara pe mâna lor. Eu sunt stabilită în Turcia. Ce să îmi doresc. Să vin acasă să imi cresc nepoţii, la fel şi multe lume. Nu reprezint diaspora, dar fac parte din cei care au plecat de nevoie din România”, spune o femeie.

„Dacă nu vor să schimbe ceva în ţara asta, politicienii care sunt corupţi să dea un pas înapoi şi să lase tinerii. Ei se schimbă între ei şi atât”, se plânge un protestatar.

200 de oameni au manifestat şi la Timişoara. „Nu staţi la ferestre, haideţi la proteste!” au strigat ei.

„Schimbarea nu vine uşor. Vine cu multă muncă. Mulţi oameni nu înţeleg asta. Ăsta e psihicul uman. Omul vrea imediat la o frustrare un răspuns”, explică o tânără.

La Cluj, peste 150 de oameni s-au strâns în Piaţa Unirii.

 „Vreau o schimbare a sistemului politic din România care să ducă la o schimbare a condiţiilor de trai”, spune un protestatar.

„Mă motivează adevărul. Vreau să fie adevăr, transparenţă. (Voi ieși în stradă) până la schimbare”, dă asigurări un alt participant.

La Iași, aproximativ 200 de oameni au participat la proteste.

„Am 24 de ani, de fiecare dată am fost la vot și în momentul de față nu mă simt reprezentat de clasa politică. Nu-mi urmărește interesele, nu-mi apără absolut nimic”, spune un tânăr.

Ne naștem români și murim străini!” scria pe pancarta unui protestatar.

„Vrem o ţară stabilă, o economie stabilă şi noi tinerii să ne câştigăm pâine aici, în ţara noastră, nu peste hotare”, a explicat și unul dintre tinerii care au ieșit în stradă la Brașov.

La Sibiu au fost aproape 150 de oameni. S-au întâlnit în Piața Mare și au pornit într-un marș al tăcerii, prin centrul orașului.

Proteste au fost şi la Oradea, Craiova şi Galaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri