A murit Constantin Stroe, omul care a salvat Dacia de la dispariție

Data actualizării: Data publicării:
stroe bun

Constantin Stroe, președintele Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) și fost director Dacia a încetat din viață, astăzi, la vârsta de 74 de ani.

stroe bun

Stroe a suferit pe 27 noiembrie un accident vascular cerebral, iar o zi mai târziu a fost operat la spitalul Bagdasar Arseni din București.

Constantin Stroe s-a născut în Hulubești, Dâmbovița, în 1942, iar în 1968 și-a început cariera în industria auto.

A fost unul dintre martorii naşterii şi creşterii uzinei Dacia la Mioveni, acolo unde a parcurs conştiincios toate etapele carierei profesionale până la rolul de director general al uzinei. Lui Constantin Stroe i se datorează, în bună parte, salvarea mărcii Dacia, după anii ’90, şi reîntoarcerea acesteia în marea familie a Grupului Renault. A fost cel care a contribuit semnificativ la asigurarea unei tranziţii de succes între vechea şi noua Dacia”, transmite Grupul Renault, conform News.ro.

Constantin Stroe s-a angajat în 1968 la Întreprinderea de Autoturisme Piteşti, unde a fost pe rând, inginer, şef secţie şi inginer şef al fabricii. În anul 1982 a deveni director tehnic al Centralei Industriale de Autoturisme Piteşti, iar în 1989 a preluat responsabilităţile de director al Întreprinderii de Autoturisme Timişoara.

Timp de 12 ani, din februarie 1990 până în septembrie 2002, a fost director general al Automobile Dacia. În paralel, a reprezentat industria românească de profil, ca preşedinte, apoi director general al ACAROM, membru în Consiliul Director al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România (APIA) şi membru in comitetul Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). Constantin Stroe a fost vice-preşedinte al Consiliilor de Administraţie Automobile Dacia şi Renault Technologie Roumanie.

Avea un doctorat în Ştiinţe Tehnice, domeniul Inginerie Industrială, la Universitatea Politehnica Bucureşti. A făcut parte din catedra Universităţii din Piteşti, în calitate de conferenţiar doctor inginer. A patentat 3 invenţii recunoscute oficial şi aplicate, precum şi 7 inovaţii aplicate.

De numele său se leagă și ultimele performanţe importante reuşite de FC Argeş, în anii '90, când, din poziţia sa de director al Uzinelor Dacia, a susţinut echipa, pe care a dus-o în cupele europene.

În 2004, a fost decorat de statul francez cu distincția Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, iar în 2012 a primit de la statul român Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri