Activist civic amendat cu 3.500 de lei după proteste privitoare la starea spitalelor din România

Data publicării:
1374267 10201307417581751 1222323921 n

Amenzile, scrise din birourile Jandarmeriei și fără să fie contrasemnate de martori, au fost aplicate lui Carmen Uscatu pentru organizarea unor adunări publice ”nedeclarate, neînregistrate pentru exprimarea unor opinii referitoare la situația din spitalele din România”, potrivit a două procese verbale pe care ea le-a postat pagina personală de Facebook. Pentru participarea sa în data de 6 mai la un miting derulat în Piața Universității plutonierul adjunct Ionuț Stoica i-a administrat o amendă de 1.000 de lei.

Mai sever, pentru participarea lui Carmen Uscatu a doua zi în același loc la un alt miting, șeful acestuia, locotenent-colonelul Aurelian Iorga, i-a administrat acesteia încă o amendă, de data aceasta de 2.500 de lei. Potrivit proceselor verbale scrise din birourile Jandarmeriei din localitatea Măgurele, județul Ilfov, Carmen Uscatu s-a mai făcut vinovată și pentru conducerea activității participanților și pentru ”adresarea către participanți a unor mesaje privind reorganizarea unor întruniri similare in zilele următoare”.

Într-o postare pe Facebok în care prezintă amenzile primite, Carmen Uscatu notează că acestea au fost aplicate pentru participarea la două comemorări desfășurate în zilele de 6 și 7 mai. ”Acum mă gândesc să ieșim în stradă, să comemorăm 26 de ani de beznă a minții”, scrie ea. Carmen Uscatu afirmă că ”acțiunea de comemorare din 6 mai a avut loc în baza articolului nr 3 din legea 60/1991: art. 3. - Nu trebuie declarate în prealabil adunările publice al caror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum și cele care se desfășoară în exteriorul său în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat”.

În 2012 alături de Oana Gheorghiu și Bianca Voinescu, Carmen Uscatu a fondat Asociația ”Dăruiește Viața” care își propune ca prin modernizarea clinicilor din România să asigure tratament unui număr cât mai mare de pacienți la standare europene. Unul dintre proiectele importante a presupus deschiderea unor centre de tratament pentru copii blonavi de cancer cu ajutorul banilor strânși din donații.

În 2013, alături de Ogilvy a creat Bursa de Fericire– prima platformă online de strângere de fonduri care transparentizează investițiile companiilor sau persoanelor fizice, în proiectele pentru dotarea și modernizarea centrelor oncologice din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri