Adormirea Maicii Domnului, la mănăstirea Nicula. Rugăciuni în genunchi și pe coate

Data publicării:
coate si genunchi2

ACTUALIZARE. 150 de pelerini de la mănăstirea Nicula au ajuns în maşina Salvării în cele două zile de sărbătoare de hram. Mulţi au leşinat pentru că s-au încăpăţânat să rămână la slujba de Adormirea Maicii Domnului şi astăzi, când temperatura la sol se apropia de 40 de grade. Canicula i-a ţinut oricum departe de cele sfinte pe mulţi. Slujba nu a mai adunat o 100.000 de oameni, cum se aşteptau organizatorii, ci doar 30.000.

Peste 10.000 de credincioși au mers şi la Basilica Papală Maria Radna, principalul loc de pelerinaj al catolicilor din Vestul României. Pelerinii au participat la liturghiile citite toată ziua în română, maghiară, germană, sârbo-croată şi slovacă.


Pe dealul din curtea Mănăstirii Nicula s-au auzit întreaga noapte rugăciuni. Mulți dintre credincioşi au venit de la sute de kilometri depărtare.

„Vin de lângă Ploieşti, Boldeşti Scăieni, dacă aţi auzit, de lângă Văleni. De departe. E departe!”, spune o femeie în vârstă. „Simt că m-am încărcat de energie. Am fost bolnavă, cum am fost, dar simt că plutesc. (...) Da, ca în Rai!”, mărturisește ea.

- Ce faceţi, noapte albă, aici? întreabă reporterul.

- Albă, albă. Am fost pe la Iaşi, tot aşa. Aşa de frumos a fost şi acolo! Am stat 24 de ore, n-am închis un ochi. Da, Dumnezeu ne-a dat putere, spune un bărbat.

„E primul an in care am venit”, mărturisește o tânără. „E foarte liniştitor. Te încarci cu energie pozitivă”, adaugă ea.

Respectând vechiul ritual, pelerinii au înconjurat vechea biserică de lemn, mergând în coate şi genunchi.

 - Nu e greu să înconjuraţi aşa biserica?

- Nu!

- La ce vă gândiţi, la ce vă rugaţi?

- La tot.

- Aţi mai fost aici la Nicula?

- În fiecare an!

***

- Mai puteţi?

- Da!

- La ce vă gândiţi acum?

- La sănătate!

- Vă ajută să înconjuraţi aşa biserica?

- Da!

- E o rugăciune mai puternică?

- Da!

Oamenii s-au rugat la icoana Maicii Domnului care a fost scoasă în fața bisericii. După miezul nopții, aceasta a fost purtată pe brațe de preoții care, împreună cu credincioșii au înconjurat de trei ori lăcaşul de cult.

Pelerinajul de la mănăstirea Nicula este unul dintre cele mai mari din țară. Slujba de noapte se numește Prohodul Maicii Domnului, iar Sfânta Liturghie va fi oficiată sâmbătă de ÎPS Andrei Andreicuț.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri