Adrian Rugină, apel în noiembrie 2014: "România trebuie schimbată sistematic. Totul, la scară mare"

Data publicării:
adrian rugina 1

„Am fost mereu de părere că orice exerciţiu democratic începe cu ştampila de vot şi se termină cu bâta în mână. Mai pe românește, te duci şi votezi, chiar dacă, după 25 de ani, eşti scârbit mereu de a vota fără încredere, doar răul cel mai mic. Apoi stai și speri că răul cel mai mic nu e aşa de rău. Şi apoi, dacă vezi că ai greşit, ieşi în stradă, protestezi, strigi, te lupţi, până ceva se schimbă cu adevărat”.

Așa își începea mesajul pe Facebook eroul Adrian Rugină, în noiembrie 2014, între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale. Se temea că românii vor renunţa din nou la atitudinea socială şi la revoltă după ce vor pune o ștampilă de vot în dreptul unui nume. Îi îndemna pe apropiați să privească în urmă, ca să nu mai repete greșelile trecutului.

„De 25 de ani, toţi cei care ne-au condus, indiferent de nume sau de culoare politică, au investit exclusiv în prostie. În prostire şi în prostime. Pentru că o ţară de oameni inculţi, datori şi bolnavi se conduce uşor, nu-i aşa? Avem doar 25 de ani de minciuni, furt şi proliferare sistematică a bătăii de joc. Nici unul dintre ei nu merită să se spună despre el că "a fost mai bun decât celălalt", că " a făcut", că "a încercat". România trebuie schimbată sistemic. Total, la scară mare”.

Adrian Rugină vorbea în textul său şi despre o parte din problemele care se perpetuează de ani întregi şi care, un an mai târziu, aveau să se afle printre cauzele tragedia în care şi-a pierdut viaţa.

„În mod normal, într-o ţară normală, n-ar trebui să-mi fac griji pentru pensie. O mică afacere, condusă corect, ar trebui să producă suficient. Ei bine, nu e tocmai aşa. Statul român nu ştie să-şi susţină decât propriul buzunar. În rest, te înghesuie cu zeci de controale, popriri nesimțite, suprataxare, birocrație, lipsă de interes”.

Adrian Rugină şi Claudiu Petre, cei care s-au întors în infernul Colectiv ca să-i ajute pe alţii, după ce ieşiseră teferi de acolo, au fost decoraţi post-mortem de preşedintele României. Specialiştii de la IML spun că, la fel ca să ceilalţi oameni care şi-au pierdut viaţa în incendiul din club, eroii au avut o moarte violentă.

Postarea de pe Facebook de acum un an a lui Adrian Rugină, strigătul lui către români, și-a găsit ecoul abia acum.

„Acum mă duc la vot. După care îmi scot bâta din dulap și o pun frumos lângă ușă. Sper, ca de fiecare dată, să nu mă înșel. Până acum, m-am înșelat de fiecare dată. Sau ei mi-au înșelat așteptările. Dacă se întâmplă din nou, povestea aia cu plecatul din țară nu e, la modul realist, o opțiune. Cel puțin, nu pe scară largă. Mulți dintre noi vor alege, conștient sau nu, să rămână aici. Să ne obișnuim că trebuie luată atitudine. A impune bunul simț, e mult mai greu. Dar trebuie!”.

Am fost mereu de parere ca orice exercitiu democratic incepe cu stampila de vot si se termina cu bata in mana. Mai pe...

Posted by Adrian Rugina on 16 Noiembrie 2014

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri