Afaceri neautorizate în familia ministrului de Finanțe

Data publicării:
restaurant mama ministru finante 1

Firma care îi plăteşte ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici o chirie de 5.000 de euro pe lună pentru vila din centrul Bucureştiului nu a avut niciodată autorizaţie de funcţionare. Practic, de când există, de un an şi jumătate, restaurantul funcţionează ilegal. Poliţia Locală a Sectorului 1 a acuzat firma controlată de mama ministrului de venituri ilicite şi a cerut Administraţiei Financiare să confişte banii încasaţi ilegal şi să-i verse la bugetul statului. Mai întâi, a amendat firma cu 400 de lei si i-a suspendat activitatea până la obţinerea autorizaţiei. O lună mai târziu, adică pe 5 mai 2014, poliţia sesiza ANAF. O demonstrează un document intrat în posesia Digi24.

Informare Poliţia Locală Sector 1 către AFP Sector 1: „Vă rugăm să constataţi veniturile realizate ilicit în perioada dintre data suspendării activităţii comerciale şi momentul constatării contravenţiei, ultima sancţionată, pentru punerea în aplicare a prevederilor legale privind confiscarea sumelor care se fac venit la bugetul statului”.

Două luni mai târziu, adică în iulie 2014, poliţia constata că firma funcţionează în continuare. Tot fără autorizaţie de la Primărie şi cu activitatea suspendată.

Înregistrare cu camera ascunsă:

Reporter - Din punctul de vedere al ANAF, cum se caracterizează aceste fapte?

Director AFP Sector 1 - Cred că astea sunt fapte de competenţa Antifraudei, din punctul meu de vedere.

Reporter - Care e în subordinea ANAF.

Director AFP Sector 1 - Nu e în subord... E în subordinea ANAF-ului, dar eu sunt administraţia fiscală.

Reporter - Aţi sesizat Antifrauda?

Director AFP Sector 1 - Dar nu ştiu despre ce este vorba.

Discuție reporter - George Măgureanu, profesor de drept fiscal:

Reporter - Dacă această unitate a încasat venituri în perioada suspendării activităţii, aceste venituri care sunt considerate ilicite sunt evaziune fiscală sau unde ar putea fi încadrate?

George Măgureanu - (...) La evaziune fiscală, pentru că mă îndoiesc că au fost fiscalizate câtă vreme activitatea era suspendată.

Anul trecut, firma mamei lui Eugen Teodorovici a contestat la judecătorie raportul ANAF şi a câştigat în primă instanţă.

Judecătorul a constatat prescrisă executarea silită a Fiscului. Acum, ANAF a făcut apel la Tribunalul Bucureşti.

Nici în momentul de faţă restaurantul doamnei Teodorovici nu are autorizaţia de funcţionare, dar îşi continuă activitatea.

„Deci, n-au autorizaţie. Bine, mersi frumos. Există cerere de autorizaţie, dar nu au obţinut-o pentru că nu au acordul vecinilor”, spune un reprezentant al Primăriei Sectorului 1.

ANAF este în subordinea ministrului Finanţelor Publice. Pe 3 martie 2015, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti a depus apel împotriva firmei. Aceasta a fost înfiinţată în noiembrie 2013, de către mama ministrului Eugen Teodorovici, Iulia. Ea deţine 55% din acţiuni. Restul de 45% sunt ale Elenei Angela Ilie. Firma administrează restaurantul care funcţionează în vila ministrului Finanţelor. Pentru acest lucru, doamna Teodorovici îi plătește fiului său o chirie de 5.000 de euro pe lună. Până în acest moment, mama ministrului de Finanțe nu a putut fi contactată pentru a-și spune punctul de vedere.

Aceasta este, potrivit declarației de avere, principala sursă de venit a ministrului de Finanțe. El mai are încă trei case, toate cumpărate prin împrumuturi. Totalul datoriilor lui Eugen Teodorovici depășește 800.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri