Migranți. Punctele vulnerabile de la granițele României

Data actualizării: Data publicării:
refugiati dunare

Există o vulnerabilitate în fața unui aflux de migranți la granița dintre România și Bulgaria, în zona Vama Veche-Negru Vodă, la care se adaugă porțiunea terestră a graniței dintre România și Serbia, a declarat, luni, la emisiunea „24 de minute”, consilierul prezidențial Leonard Orban.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

El a explicat că dacă acordul dintre UE și Turcia nu ar mai fi aplicat, consecința pentru România ar fi o presiune mai mare la granițe, mai ales în condițiile în care ruta balcanică este închisă. S-a văzut deja în ultima perioadă o intensificare a încercărilor de trecere frauduloasă, a menționat consilierul prezidențial.

România are însă avantajul unei granițe naturale la sud – fluviul Dunărea, a arătat Leonard Orban. Există, totuși, două puncte de vulnerabilitate: unul la granița cu Bulgaria, pe la Vama Veche – Negru Vodă, dar este mai puțin probabil ca eventualii migranți să aleagă această rută, și poate mai greu de monitorizat ar fi granița terestră dintre România și Serbia, a arătat consilierul prezidențial. „Există vigilență din partea României”, a asigurat Leonard Orban.

România susține liberalizarea vizelor pentru Turcia

România este de acord ca cetățenii turci să poată călători fără vize în Uniunea Europeană de îndată ce Ankara îndeplinește toate condițiile prevăzute în acordul pentru refugiați încheiat cu UE, a mai declarat consilierul prezidențial Leonard Orban la emisiunea „24 de minute” de la Digi24.ro.

Din cele 72 de condiții prevăzute în acord, Turcia mai are de îndeplinit patru, iar principalul punct de divergență îl constituie modificarea legislației antiterorism, a precizat Leonard Orban.

În cazul în care Turcia ar refuza să-și modifice această legislație – care există dinainte de tentativa de lovitură de stat din iulie -, Comisia Europeană va face în orice caz o evaluare și va statua în ce măsură Turcia s-a achitat față de obligațiile asumate. „Poate să existe o formulă de compromis”, a punctat fostul comisar european.

Leonard Orban a subliniat că este important ca acordul cu Turcia să funcționeze și să fie pus în practică, pentru că are o contribuție semnificativă la reducerea fluxului de migranți.

În ciuda declarațiilor și amenințărilor care vin din partea unor oficiali, în special turci, și care vorbesc despre suspendarea aplicării acordului, acesta deocamdată funcționează, a spus Leonard Orban. „Să dăm declarațiile deoparte”, a îndemnat consilierul prezidențial.

Pe de altă parte, el a atras atenția că acest acord nu va funcționa pe termen nedefinit și va veni momentul de scadență, când UE va trebui să ia o decizie: liberalizăm sau nu vizele pentru turci? Va fi un moment complicat, spune Leonard Orban, în măsura în care percepția la nivelul opiniei publice îi influențează pe liderii politici, iar liberalizarea vizelor pentru turci este echivalentă în ochii multor cetățeni europeni cu venirea unui aflux masiv de migranți economici.

Unitatea în UE înseamnă însă tocmai aceasta – găsirea soluțiilor de compromis, iar summitul informal de la Bratislava, la care Marea Britanie nu a luat parte, a transmis un mesaj de unitate în măsura în care s-a stabilit să existe disponibilitate pentru discuții pe marginea subiectelor sensibile în perioada următoare, a explicat consilierul prezidențial.

El a atras atenția că trebuie făcută distincția între migranți și libera circulație a persoanelor. Migranți sunt cetățenii care vin din afara UE și care intră în UE. Pot fi refugiați – cum e cazul celor din teatre de război – sau migranți economici, atunci când vin din state precum Pakistan, de pildă. Dreptul lor la azil depinde de țara de unde provin și se analizează individual de către sistemul juridic al țării respective din UE unde cer azil. În schimb, în cazul românilor care pleacă să muncească în alte țări din UE e vorba de exercitarea dreptului la liberă circulație pe piața muncii, a explicat Leonard Orban.

Urmăriți interviul integral al lui Leonard Orban în materialul video de mai sus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...