Albine modificate genetic pentru profit, prin inseminare artificială

Data publicării:
albine getty
Foto: Guliver/GettyImages

Cunoştinţe temeinice în genetică, răbdare şi multă îndemânare. Acestea sunt calităţile pe care Valentin Ghergu spune că trebuie să le aibă un apicultor pentru a stăpâni tehnica de inseminare artificială a mătcilor. A deprins tehnica de la un specialist francez renumit.

„Apicultorii au mers pe învăţăturile celor bătrâni, care nu au vrut să evolueze. Ăsta e viitorul, altfel nu poţi să faci o matcă controlată, din care se poate face o reproducătoare”, spune Valentin Ghergu.

Pentru o matcă modificată genetic din import, apicultorii plăteau chiar şi 1.000 de lei. Acum, comenzile curg la firma din Segarcea. Preţul este la jumătate.

Mătcile pentru livrare sunt ambalate în cutii speciale de transport, ventilate, şi pleacă spre apicultori pentru a fi introduse în familii şi utilizate de ei.

Beneficiile pot fi mari pentru apicultori.

„Albinele produse de matca respectivă sunt lipsite de agresivitate, au o producţie mult mai bună faţă de cele împerecheate la întâmplare”, explică Radu Guţescu, apicultor din Segarcea.

În mod normal, dintr-un stup se poate obţine într-un an o cantitate de 40-50 de kilograme de miere. Însă, prin utilizarea unei mătci de calitate, producţia poate fi chiar dublă.

„Am cumpărat şi sunt foarte bune, nu sunt agresive şi merg mai bine. Ajută în producţie”, spune un alt apicultor.

Cei doi tineri apicultori din Segarcea livrează aproape 300 de mătci modificate genetic în fiecare an, ceea ce le aduce aproape 100.000 de euro. Au ajuns să nu mai poată face faţă cererii, aşa că au mai angajat încă şase oameni, iar anul viitor speră să dubleze producţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri