Alertă în Comănești din cauza alunecărilor de teren. Zeci de case, în pericol 

Data publicării:
comanesti

Oamenii au strâns ce au apucat şi au plecat de teamă să nu fie înghiţiţi de pământ

„La toată lumea din prin zona de aicea îi scoate afară pe toți. Au fost jandarmii și i-au anunțat să iasă că e pericol. Tot vine muntele la vale”, a spus un localnic.

Tot am cărat, aproape tot am cărat. Acum mergem prin vecini”, a spus o femeie evacuată din locuința ei

Toată noaptea, camioanele au cărat pamântul. Autorităţile se aşteaptă ca în această dimineaţă, alunecarea de teren să ajungă la casele oamenilor.

„În momentul de față avem cod portocaliu și dacă mai vin alte ploi pericolul este iminent. Deja am dat ordin de evacuare la încă 20 de gospodării și sperăm să fie doar atât”, a spus primarul din Comânești, Viorel Miron.

„Lucrăm pentru a scoate materialul care vine spre case. Am format o breşă în zona drumului forestier și cărăm cu camioanele. Încercăm să facem o permanență de 24 din 24. Ne pregătim în aval. E o pădure după drumul forestier, cu brazi foarte mari, care au început să fie culcaţi de acest material foarte greu, de tonele de pământ. Încercăm să legăm copacii din aval de tulpina celui din amonte, de la rădăcină, ca să rămână în picioare. Ne pregătim să demolăm prima casă din calea aluviunilor, pentru a putea căra materialul când va ajunge în zona respectivă”, a adăugat primarul.

Edilul a explicat că acum așteaptă permisiunea familiei care locuiește în casa care trebuie demolată.

„Sunt în dezbatere, pentru că sunt mai mulți moștenitori și au rămas să dea răspuns în cel mai scurt timp. Deocamdată, nu am pus problema despăgubirilor. Măcar recupereaza materialele. O pot reclădi. Dacă vine viitura, casa va fi pierdută, va rămâne între noroaie, copaci, bolovani. Nu avem cum să despăgubim pe nimeni pe plan local. Abia ne descurcăm să ne mișcăm cu utilajele și cu ce avem în dotare, ca să degrevăm. Deși e nesemnificativ ce facem noi, comparativ cu tonele care vin spre noi”, a spus Viorel Miron. 

Primarul din Comănești a adăugat că au nevoie de ajutor din partea Guvernului. 

„Aşteptăm ajutor și din partea Guvernului. Suntem o comunitate care nu se descurcă în astfel de situații. Sunt convins că e o situație care n-a mai fost în România. O alunecare de teren se întâmplă deseori, dar un munte care să fuga spre sat n-a mai fost niciodată”, a subliniat Viorel Miron. 

Localnicii care nu au fost evacuaţi se gândesc la ce e mai rău.

„Păi stăm cu frică. Ce să facem? Cu gândul la Dumnezeu și gata. Ce să facem noi aicea? Ce să mai zicem? Ne gândim la copii”, a spus o localnică.

„Dormim cu rândul să fim atenți, e o frică. O să fim atenți că nu vine ca apa, avem timp dacă chiar o să fie cazul”, a adăugat o altă localnică.

Malul de pământ a început să o ia la vale în urmă cu două zile după ce în zonă a plouat mult. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri