Alex Găvan a renunţat la ascensiunea pe Muntele Ucigaş pentru a-şi căuta doi amici

Data actualizării: Data publicării:
gavan

A renunţat la propriul vis în încercarea disperată de a-şi salva doi camarazi ai muntelui prinşi sub zeci de tone de zăpadă. Vorbim despre Alex Găvan, alpinistul român care s-a oprit din ascensiunea unui vârf din Hymalaya, după ce doi amici au dispărut pe munte. Românul a coordonat operaţiunile de căutare alături de piloţi din Pakistan la peste 7.000 de metri altitudine, o înălţime de la care aparatul de zbor se putea prăbuşi oricând din cauza aerului rarefiat.

Alpinistul Alex Găvan a revenit acasă, după o misiune care îi va marca pentru totdeauna viaţa şi cariera.

În liniştea casei, Alex Găvan îşi aminteşte că în urmă cu câteva zile îşi făcea planuri alături de spaniolul Alberto Zerain şi argentinianul Mariano Galvan să cucerească noi vârfuri ale lumii. Masivul avea un nume predestinat - Muntele Ucigaş. Erau toţi în tabăra de bază din valea Diamir, dar voiau să abordeze vârfuri diferite. Cei doi tineri încercau să urce pe un traseu care fusese parcurs doar o singură dată, în 2012.

Alex Găvan: „Ei mă anunţaseră că au mâncare pentru 7 zile. Deja se făceau 4 zile de când noi am pierdut contactul cu ei şi 8 zile de când plecaseră. Ştiam că au mâncare pentru 7 zile”.

În acel moment Alex Găvan mai avea 2.000 de metri până în vârf. A renunţat la visul său, sperând să-i găsească pe cei doi camarazi în viaţă.

Alex Găvan: „Am ajuns la concluzia ca cel mai bine ar fi să începem o misiune de căutare”.

A alertat autorităţile din Pakistan. Alpinistul român a urcat în elicopter pentru a le indica piloţilor zona în care ar fi putut fi cei doi. Ceea ce au descoperit, i-a îngrozit.

Alex Găvan: „Se vedeau foarte clar urmele lor care se terminau brusc în momentul în care era linia avalanşei”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Din nefericire, deznodământul era clar. Alex Găvan a simţit că nu îşi mai poate continua drumul spre vârf, pentru că reuşita nu ar mai fi însemnat la fel de mult acum.

Alex Găvan: „Eram mult prea în povestea asta. Uneori simţi că îndeajuns e îndeajuns.”

Alex Găvan a cucerit şase vârfuri de peste 8.000 de metri fără mască de oxigen. Promite că se va întoarce în Hymalaya în cel mult un an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri