Alpinistul Alex Găvan, amintiri de la cutremurul din Nepal

Data publicării:
22113 992574320761780 6051444626615201081 n

Ulterior, a găsit puterea să îşi ofere ajutorul celor care aveau nevoie de el, chiar dacă scenele la care asista în jurul său erau sfâşietoare.

Alex Găvan a vorbit într-un interviu pentru Digi24 despre cum a trăit ziua nefastă de 25 aprilie. Interviul complet îl puteţi urmări la Jurnalul de Seară, începând cu ora 21.

Alex Găvan: Din punctul meu de vedere, Everestul a devenit o chestiune pur comercială. Peste 90% dintre oamenii care vin acolo urcă acest munte cu oxigen suplimentar şi cu şerpaşi. Pentru mine şi partenerii mei este o formă de a trişa. Este un stil lipsit de fair play şi de sportivitate. Este cum ar veni o înfruntare directă cu muntele. Everestul nu este ceva care se cucereşte. Este ceva care se câştigă, este ceva pe care trebuie să-l meriţi şi nu poţi să o iei pe scurtătură.

Cum s-a schimbat atmosfera în momentul în care pământul a început să se mişte?

Alex Găvan: Vreau să vă spun că la început am realizat că este un cutremur şi mi-am păstrat calmul. Pe parcurs nu se oprea şi mi-am dat seama că este un cutremur de magnitudine foarte, foarte mare.

Dacă ar fi să te întorci în acea zi, ai putea să-ţi aduci aminte de un moment care te-a impresionat foare tare şi ţi-ar rămâne toată viaţa în minte din timpul operațiunilor de salvare?

Alex Găvan: Al doilea rănit pe care noi l-am cărat, pentru că între timp am mai acordat prim ajutor altora care nu erau critic şi nu trebuia să-i cărăm, în momentul în care am ajuns în fostul cort al clinicii medicale din Everest am mers acolo şi mai era un sigur rănit împreună cu Willie Benegas, un alpinist american. Willie mi-a spus că mai e tipul ăsta şi că trebuie să-l luăm la noul punct medical doar că nu va supravieţui. Atâta timp cât omul respiră, am hotărât că trebuie să-l ducem şi am fost nevoiţi să fim foarte atenţi la cum îl cărăm pentru că o parte din calota craniană îi era dislocată. Îl puteam omorî pe drum. L-am dus la noul centru unde un medic voluntar mi-a spus că nu v-a supraviețui. Mie Nepalul mi-a dat enorm de multe, dincolo de performanţă sportivă. Ce mi-a oferit pe parte de dezvolare a mea, ca şi fiinţă umană, este inestimabil mai mult. Am lansat această campanie care poate fi accesată pe alexgavan/nepal siteul meu.

Mulţumim mult.

Alex Găvan: Şi eu vă mulţumesc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri