Alpinistul Zsolt Torok, despre tragedia din Retezat: E eroare umană

Data publicării:
torok

Cunoscutul alpinist arădean Zsolt Torok a comentat tragedia produsă în Retezat, unde doi adolescenţi şi-au pierdut viaţa din cauza unei avalanşe, arătând că în astfel de cazuri se poate vorbi de eroare umană. Alpinistul, care o cunoaştea pe fata decedată, cere presei să nu creeze „o psihoză generală”, arătând că „muntele nu este ucigaş, nu îşi ia tributul”.

torok

Alpinistul arădean Zsolt Torok (foto), cu o experienţă de 30 de ani şi numeroase premiere mondiale la activ, se află într-o nouă expediţie în Himalaya, de unde a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook, legat de tragedia din Retezat, cerându-le jurnaliştilor să nu creeze ”o psihoză generală” pe acest subiect.

„Cum am deschis internetul, ca o avalanşă am văzut titlurile legate de tragedie (...) România este o ţară cu munţi, la fel ca Austria şi toate ţările alpine, dar în primul rând este o ţară europeană. Alpinismul, stimaţi jurnalişti, se practică în toate ţările europene şi mai ales în ţările avansate, mai puţin în ţările din lumea a treia. Nu este cazul nici să creaţi o psihoză generală acum şi nici să daţi cu bâta în baltă”, scrie arădeanul.

Alpinistul consideră că în astfel de cazuri se poate vorbi de o eroare umană.

„Cu experienţă de 30 de ani în domeniu, vă spun că accidentele se întâmplă din cauza erorii umane. Muntele nu este ucigaş, nu îşi ia tributul... Oamenii fac greşeli, iar pentru a demonstra asta puteţi consulta statistica Poliţiei Rutiere. Cu fiecare din noi se poate întâmpla asta oricând şi ce ne-a scăpat, pe lângă ocrotirea divină, este faptul că am avut încredere în îndoielile noastre”, a mai scris Torok.

Într-o altă postare referitoare la tragedie, arădeanul a scris: „Nu cred că există cuvinte şi nici nu încerc să le găsesc. Stau doar şi mă gândesc la fetiţa care zâmbea pe scenă. Prima şi ultima gală a alpinismului pentru ea. Pe băiat nu îl cunoşteam, şi astfel sunt involuntar tentat să mă gândesc la Geta. Nu îmi vine să cred, nu vreau să cred! Suntem şocaţi!”, a scris arădeanul.

Avalanşa produsă, sâmbătă după-amiază, în Munţii Retezat a surprins şapte persoane, cinci dintre acestea fiind rănite. În avalanşă, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, cei doi adolescenţi alpinişti renumiţi, având la activ numeroase recorduri mondiale şi europene, şi-au pierdut viaţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri