Ambasada Rusiei a primit 15 euro de la participanţii la protest

Data publicării:
centi

Mai multe persoane au participat, marţi seară, la Ambasada Rusiei, la protestul „Donează un cent pentru Rusia”, iniţiat pe Facebook, „ca să nu rămânem datori aşa cum sunt ruşii faţă de noi cu nişte zeci de tone de aur”. Participanţii au strâns 15 euro, în eurocenţi şi monede de 10 şi 50 de bani, şi i-au donat ambasadei, ai cărei reprezentanţi au transmis că îi vor da pentru achiziţionarea sculpturii „Cuminţenia Pământului”.

Iniţiatorul evenimentului, jurnalistul Tiberiu Lovin, a fost primit în ambasadă de consilierul pentru probleme de presă al diplomatului rus la Bucureşti, care a acceptat suma strânsă de participanţi şi a transmis că o va dona pentru achiziţionarea sculpturii „Cuminţenia Pământului”.

„A primit banii. A spus că îi va dona mai departe şi va publica chitanţa pe Facebook. Mi-a explicat că acei bani (100 de euro, n.r.) nu sunt, de fapt, ai ambasadei, ci ai funcţionarilor ambasadei şi că mâine vor publica o declaraţie pentru că el nu este bun vorbitor de limba română şi nu ar vrea să greşească”, a declarat jurnalistul la ieşirea din Ambasada Rusiei.

El a adăugat că misiunea diplomatică va cere scuze pentru neînţelegere, întrucât nu a existat intenţia de a jigni românii. „Ei îşi vor cere scuze că noi nu am înţeles, că, de fapt, nu au vrut să ne jignească, ci, din contră, să refacem relaţiile şi să fie bine, să nu mai vorbim despre trecut, care a fost rău”, a adăugat Lovin, precizând că se aştepta ca la eveniment să nu participe foarte multe persoane.

La rândul lui, Marius Bostan, fost ministru al Comunicaţiilor, prezent și el la protest, a declarat că gestul ambasadorului Rusiei nu îi face cinste nici lui şi nici cetăţenilor pe care îi reprezintă şi nu consideră că ruşii ar avea intenţia să jignească românii, scrie News.ro.

„Este vorba despre modul în care a pus problema şi filmul produs ca o reacţie la o iniţiativă privată. Cred că e o greşeală a ambasadorului, o gafă, o aroganţă”, a spus fostul ministru.

Alţi participanţi la eveniment s-au declarat, de asemenea, nemulţumiţi de spotul publicat de Ambasada Rusiei, cu menţiunea că nu suma donată este deranjantă.

Unul dintre participanţi a ales să doneze marţi pentru că „mesajul ambasadei a fost denigrator” mai ales pentru familia lui, pentru că bunicul său a fost deportat în Siberia. El menţionat că Federaţia Rusă ar trebui să se concentreze pe retrocedarea teritoriului şi patrimoniului, fără să mai amintească vreodată de ororile comise de URSS.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri