Ambasadorul Italiei la București: România a îndeplinit toate cerinţele Schengen, ar fi trebuit să fie deja membră

Data publicării:
Diego Brasioli ambasador italia-1

Ambasadorul a participat astăzi la o întâlnire cu primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, desfăşurată la sediul municipalităţii. La final, Diego Brasioli a fost întrebat care este poziţia Italiei referitoare la aderarea României la Spaţiul Schengen.

„Poziţia noastră este foarte clară: credem că România a îndeplinit cu succes toate cerinţele sistemului Schengen, credem că România ar fi trebuit să fie deja membră a Schengen, de ceva vreme. Sperăm că acest lucru se va întâmpla foarte repede. Italia va prelua preşedinţia UE de la 1 iulie 2014 şi vom face tot posibilul pentru a atinge acest important rezultat. În Italia avem o mare comunitate de români, estimată la peste un milion de persoane, care s-au integrat cu succes şi sunt parte a societăţii noastre. Nu vedem nicio problemă pentru o aderare completă în Schengen a României”, a spus el, citat de Mediafax.

Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen a fost inclusă pe agenda Consiliului JAI din decembrie 2013, însă în condiţiile în care mai multe ţări, între care Olanda, aşteaptă raportul MCV, care nu va fi publicat până atunci, este puţin probabil ca subiectul să mai figureze pe agenda reuniunii, întrucât pentru luarea unei decizii este nevoie de unanimitate.

În ultima vreme, mai mulți oficiali francezi au declarat că România nu este pregătită pentru aderarea la Schengen, una dintre problemele invocate fiind cea a imigrației cetățenilor de etnie romă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri