Americanii explorează petrol și gaze naturale într-o comună din Bacău. Localnic: Ne ducem până acolo și venim înapoi

Data publicării:
1

„Ar trebui să bage pe la noi gaze, dar gazele le iau și le duc, nu le lasă aici”, spune o localnică.

„Le duce la export și nu avem gaze în școli, la dispensar, lemnele sunt pe terminate”, întărește un localnic.

Într-o comună cu peste 7.000 de locuitori cum este Poduri şi cu o rată a şomajului de pe peste 60 la sută, o astfel de veste ar trebui să îi bucure pe săteni.

Reporter: Ați încercat să vă angajați acolo?

Localnic: Dar cu cine sa vorbim? Dacă nu ne cunoaște, ne ducem până acolo și venim înapoi.

Americanii au început cercetările încă de acum patru ani.

„Prin satelit a filmat și au zis că aici e bogăția de petrol și gaze naturale. Au venit și au forat, au văzut ce este aici, dar în schimb n-au spus nimic. Au ținut secret pentru ei”, spune Emil Caraban, agent agricol în comuna Poduri.

Între timp, americanii au cumpărat şi 100 de hectare de teren şi vor să mărească producţia.

O producție de gaze în jur de 450.000 de metri cubi pe zi. Au în program execuţia a încă două sonde”, spune Emil Nache, inginer-şef în cadrul platformei Poduri.

În timp ce americanii explorează zăcământul, autorităţile locale îi aşteaptă la negocieri. Conform legii, americanii trebuie să le plătească o taxă care reprezintă între 1 şi 2 la sută din câştigul obţinut.

„Această exploatare despre care se spune totuși că ar fi de ceva milioane de euro nu are cum să nu fie un beneficiu pentru comună”, spune Diana Albu, viceprimar comuna Poduri.

Până acum, americanii au investit în România în jur de 70 de milioane de dolari, iar până la sfârşitul anului viitor, vor să mai investească 150 de milioane. În total, statul a încasat anul trecut 300 de milioane de euro din redevenţe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri