Analiză Stratfor: Votul pentru imunitatea lui Victor Ponta – rezistență la schimbare

Data publicării:
parlament crop

Analiştii Stratfor spun că unul dintre marile efecte ale luptei anticorupţie din România este incertitudinea pe care o generează în birocraţie.

Pe de altă parte, însă, poate da naştere unui climat propice pentru afaceri şi poate transforma România într-un aliat de încredere pentru Occident.

Responsabile pentru acest lucru sunt, potrivit Stratfor, două dintre cele mai importante institituţii din România.

Cele două instituţii profund implicate în campania anticoruţie, DNA şi SRI, au legături strânse cu Vestul, în special în domeniile terorismului, securităţii cibernetice, corupţiei şi crimei organizate. (...) Când directorul FBI, James Comey, a vizitat România în martie 2015, s-a întâlnit cu Kovesi şi cu noul şef al SRI, Eduard Hellvig”, arată analiștii Stratfor.

Pentru a ilustra corupţia la nivel înalt din România, analiştii Stratfor amintesc cinci cazuri cunoscute. Pe listă apar Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte, dar şi rudele actualului premier. Este vorba de Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, de Iulian Herţanu, cumnatul premierului. Lista se încheie chiar cu prim-ministrul.

În opinia celor de la Stratfor, România este un partener important în competiţia dintre Occident şi Rusia, pentru sferele de influenţă din estul Europei. Însă nu numai americanii îşi doresc o Românie stabilă - la rândul ei, Uniunea Europeană este interesată ca ţara să facă eforturi pentru ca locuitorii ei să nu mai emigreze în Vest în număr atât de mare.

„Între 2014 şi 2020, România urmează să primească 23 de miliarde de euro din partea Fondului de Coeziune. Eforturile anticorupţie nu sunt doar un instrument pentru a asigura respectarea angajamentelor României faţă de Occident, dar şi o modalitate de a stimula românii să rămână în propria ţară", spun cei de la Stratfor.

Statele occidentale nu privesc cu interes doar situaţia din România. Vecinii bulgari şi unguri sunt, la rându-le, monitorizaţi în cancelariile occidentale.

„"Washington-ul a interzis în 2014 accesul în SUA pentru şase oficiali ungari, inclusiv şeful Administraţiei Vămilor. O măsură asemănătoare a fost luată şi pentru mai mulţi oficiali bulgari. Atât în Ungaria, cât şi în Bulgaria există anumiţi oameni de afaceri şi oligarhi care au legături cu Rusia”, arată Stratfor.

Analiza Stratfor vine la o zi după o alta, în care analiştii americani scriau că scandalul de corupţie ameninţă stabilitatea politică din România. Ei au atras atenţia că evenimentele din ultimele zile ar putea alunga investitorii străini şi, implicit, ar afecta dezvoltarea economică a României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri