ANCHETĂ DIGI24. Blocuri reabilitate fictiv. Contractul de 700.000 de lei a ajuns, fără licitație, la firma unei persoane condamnate la închisoare

Data publicării:
bloc reabilitat fictiv

La începutul lui februarie 2014, Primăria Sectorului 2 a încheiat trei contracte pentru reabilitarea termică a trei blocuri situate pe șoselele Mihai Bravu și Pantelimon din Capitală.

Anunțul de atribuire arată că, în schimbul a 700.000 de lei, firma Electrica Serv SRL trebuie să refacă tecuiala, să monteze glafurile şi să închidă balcoanele cu geam termopan. Oamenii nu se bucură ci se miră: au termopane de patru ani, de la primarie.

Discuție reporter – locatari:

Reporter: Sunteţi mulţumit de calitatea lucrărilor?

Locatar: Foarte mulţumiţi suntem. Pentru că, în afară de aspect, ne-a redus cheltuielile la căldură, în mod deosebit la căldură. Amenajarea balcoanelor, plus ceilalţi care n-au avut balcoane le-au pus termopane.

Reporter: Am văzut acum pe site-ul de achiziţii publice că acest bloc în care staţi dumneavoastră figurează că a fost dat spre reabilitare.

Locatar: Spre reabilitare? În ce sens?

Reporter - Reabilitare termică.

Locatar: Păi a fost efectuată reabilitarea termică acum 3-4 ani.

Reporter: Acum, în februarie 2014, figurează la primărie că s-au dat bani pentru reabilitarea termică a acestui bloc.

Locatar: Nu ştiu ce să vă spun. Înseamnă că undeva ceva e în neregulă.

Locatară: E foarte bine. E bun. N-avem probleme. Nu-s scurgeri. Nici geamurile să vină... Nu, e foarte bine.

Blocurile au fost reabilitate în 2010

Blocurile au mai fost reabilitate în 2010 când, aşa cum povestesc şi locatarii, au fost făcute exact lucrările care ar trebui făcute prin noul contract. Un contract atribuit fără licitație, prin negociere directă. Au trecut două luni și jumătate de când Orimăria Sectorului 2 a bătut palma cu Electrica Serv şi nimeni de la firmă n-a trecut pe la faţa locului. Asta în condiţiile în care contractul a fost atribuit direct, din cauza unei situaţii de urgenţă extremă.

Discuție reporter – locatar:

Reporter - Pe un site de achiziţii, blocul dumneavoastră figurează că a fost dat acum, în februarie 2014, spre reabilitare.

Locatar: Ei, nu. Nu. E... gogoaşă.

Reprezentanții Primăriei Sectorului 2 spun că, de fapt, noile înțelegeri nu sunt contracte propriu-zise, ci acte adiționale la contractele mai vechi. Mai mult, nu ar fi vorba de lucrări de reabilitare, ci de mici reparații. Dar pe site-ul de licitații publice nu apar referiri la un contract mai vechi, asa cum se întâmplă în cazul altor instituții.

Explicațiile primăriei

„Sunt lucrări de reparaţii. Şi în momentul în care te apuci să faci lucrări de reparaţii poate să apară anumite lucrări. Poate să apară anumite... la balcoane, reparaţii pe care n-ai cum să le vezi. Se face... proiectarea şi toate astea se fac vizual. Expertiza iniţială. Şi atunci apar anumite modificări care se dau cu dispoziţii de către proiectant. Se face un memoriu. Se face o justificare şi se încheie aceste acte”, spune Corneliu Drug, directorul Direcţiei Servicii Publice Sector 2.

Corneliu Drug nu știe însă ce este în neregulă cu vechea reabilitare. Toate lucrările prevăzute în contract au fost deja realizate. Una dintre ele este închiderea balcoanelor.

Discuție reporter – Corneliu Drug, directorul Direcţiei Servicii Publice Sector 2:

Reporter: În contractul iniţial, de reabilitare termică a unui bloc, trebuie stipulat şi închiderea de balcoane?

Corneliu Drug: Da, domnule, e stipulată, dar eu v-am spus că...

Reporter: Păi, de ce mai stipulaţi acum, în actele adiţionale, lucrări de închidere a balcoanelor?

Corneliu Drug: Deci, asta dacă dumneavoastră îmi spuneaţi dinainte, eu mă documentam şi vă spuneam exact.

În ultimele luni, firma care a câștigat contractul de reabilitare nu a efectuat nicio lucrare la blocurile respective. Blocurile deja reabilitate sunt exact ca înainte de semnarea ultimului contract. Directorul Primăriei Sectorului 2 cunoaște situația, dar are si o explicație.

„Pe perioada de iarnă, lucrările au fost sistate”, spune Corneliu Drug.

Sediu fictiv trecut în contract

În contractul de atribuire, Firma Electrica Serv are sediul într-o casă din comuna Buftea, la numărul 238, pe Șoseaua București-Târgoviște. Adresa există, nu şi firma.

Discuție reporter – proprietarul clădirii:

Reporter: Buna ziua. Căutăm firma aceasta Electrica Serv. Aţi auzit de ea?

Proprietar: Am auzit, pentru că-mi vine mereu câte un plic pe aicea. Dar nu e aici.

Reporter: Nu e aici?

Proprietar: Nu e aici.

La numărul de telefon indicat în contract răspune o voce de femeie de la care e greu să afli ceva clar.

Discuție reporter - secretara firmei Electrica Serv:

Secretara: Alo! Bună ziua.

Reporter: Sunt în faţa sediului dumneavoastră din Buftea şi nu răspunde nimeni. Spune cineva că aici nu e sediul firmei dumneavoastră.

Secretara: Aşteptaţi.

Reporter: La adresa din contract mi s-a spus aici, în Buftea, că nu există această firmă.

Secretară: V-am spus. Momentan nu e nimeni cu care să puteţi discuta.

Reporter: La adresa din contract mi s-a spus aici, în Buftea, că nu este această firmă.

Secretara: Da. Cum v-au spus.

Conform datelor de la Registrul Comerțului, firma Electrica Serv este deținută de două off-shore-uri din Cipru si de o altă societate românească. La cea din urmă, acționari sunt două persoane care nu apar în contractul de atribuire încheiat de primarie.

Legea nu permite acordarea de contracte publice patronilor condamnați

În schimb, în actul public, apar datele de contact ale unei doamne Gina Capotă. Femeia a fost cercetată de DNA pentru fals în acte și condamnată la trei ani de închisoare. Într-un raport din 2012 al Corpului de Control al premierului, Gina Capotă era considerată proprietara firmei Electrica Serv.

Firma Electrica a avut nişte probleme şi o să vedem, o să reziliem anumite contracte. Alea care sunt în fază de finalizare au obligaţia să facă remedierile şi să le supună la recepţie. Într-adevăr, n-au fost la unele”, spune Corneliu Drug.

Conform legii, o firmă al cărei patron a fost condamnat la închisoare nu mai are voie să primească contracte cu bani publici timp de cinci ani. Din 2010 până în prezent, de la Primaria Sectorului 2, firma Electrica Serv a primit contracte de 16 milioane de euro. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri