ANCHETĂ. Hârtii cu informații confidențiale, aruncate de Fiscul din Brașov la gunoi

Data publicării:
hartii2

Documentele cu date personale sunt aruncate la întâmplare, în toate cele trei tomberoane de la colţul clădirii. Printre ele sunt şi compact discuri cu date privind activitatea instituţiei.

„Tomberoanele sunt la colţul clădirii în care funcţionează Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Braşov și aproape că nu e nevoie de niciun efort să găseşti aici documente precum Adresă de înfiinţare a popririi, Referat privind debite, Decizie privind compensarea obligaţiilor fiscale sau Decizie de ridicare a măsurilor de executare silită. Toate documente conţinând date cu caracter personal”, transmite Claudiu Loghin, reporter Digi24 Braşov.

Mai mult, la gunoi sunt şi documente care poartă ştampilă oficială şi semnăturile angajaţilor. Celelalte par a fi ciorne de pe care angajaţii instituţiei nu au distrus informaţiile confidenţiale, înainte să le arunce la gunoi.

„De ce nu le rupe, de ce nu le distruge? Aici e problema. Vin boschetari, vin oameni de rea credinţă, îţi pun mâna pe CNP şi mâine poimâine te trezeşti la bancă, că dom'le, nu ţi-ai plătit datoria”, spune un brașovean.

„Deosebit de rău, de grav, cum să se arunce documente?”, adaugă o altă persoană nemulțumită.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât Direcţia Finanţelor Publice Braşov adună actele fiscale din şase judeţe.

„Este o situaţie regretabilă, vom demara verificări să aflăm cine se face responsabil, probabil că este o breşă în ce priveşte îngrijirea clădirii”, declară Nicoleta Rogalschi, şef birou DGRFP Brașov.

La sesizarea Digi24, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a deschis o anchetă la Braşov.

O asemenea situaţie constituie o încălcare gravă a obligaţiilor unui operator, de asigurare a securităţii prelucărilor de date. Fiecare operator are obligaţia de a-şi stabili propriile reguli de manipulare a documentelor, astfel încât să nu se ajungă la aceste pierderi de documente”, declară Alina Săvoiu, șef Birou Juridic și Comunicare ANSPDCP.

Poliţiştii specializaţi în investigarea fraudelor spun că numele, adresa sau codul numeric sunt folosite frecvent de infractorii care falsifică documente de identitate, adeverinţe de venit sau chiar carduri bancare. Amenda pentru divulgarea datelor personale este de până la 50.000 lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri