Angela Gheorghiu: Meryl Streep mi-a spus că, dacă s-ar mai naște o dată, ar vrea să fie ca mine

Data publicării:
02032013 20soprana-52555

„Nu am făcut ceea ce fac gândind-mă la naționalitate sau religie, a fost ceva mai puternic decât mine. Am venit însă de undeva, m-am născut la Adjud, am studiat în România, am avut parte de români care au crezut mereu în mine. Mai târziu toate lucrurile au venit natural, faptul că mă aflu pe scenă, nu cânt altfel pentru că sunt româncă. Această misiune artistică nu are granițe. Muzica e un limbaj internațional, eu am o naționalitate latină care m-a ajutat, mi-a dat mereu curaj. Cred în destin, nu contează unde te naști, darul respectiv trebuie protejat. Am avut acest noroc în România”, a subliniat soprana în interviul acordat Iulianei Ciugulea.

„Am fost luată în serios de când aveam 17 ani, când am cântat prima oară la Ateneul român. Viața și destinul meu ca artistă au început la Adjud, apoi în fața camerelor, de la 18 ani”, mărturisește artista.

„La liceul de artă George Enescu, profesoara de română vorbea despre Eminescu, despre Mai am un singur dor. Ne-a atras atenția că există o romanță cu aceste versuri. A întrebat dacă cineva știe să o cânte. Toți au arătat spre mine, am cântat, toți ochii lăcrimau și, ca rezultat, profesoara a luat un stilou, mi-a pus 10 și de atunci am fost o favorită a clasei. Ceea ce dăruiam eu i-a făcut și pe cei din jur să fie altfel, să mă ajute, să îmi dea încredere. Când eram mică, pe stradă adunam copiii, le dădeam spectacole, cântam și, ca să am aplauze, îi puneam să aplaude pe piciorușe, pentru a părea mai multe aplauze. Am trăit ca Angela artistă”, își amintește Angela Gheorghiu.

Lupta cu regizorii

Soprana a vorbit deschis şi despre „luptele” pe care le duce cu regizorii, subliniind că nu-i plac inovațiile inutile.

Ideile regizorale trebuie să fie cu respect către piesă. Nu am înțeles ca un regizor să se folosească de un mine ca de un cobai, să aibă libertatea de a tăia, de a pune de la el, ca și cum m-aș duce la o lucrare de Michelangelo și aș mai pune o mână. Un regizor trebuie să aducă o punere în scenă atât de inteligentă încât lucrarea aleasă să aducă de fiecare dată ceva nou, dar niciodată uitând baza. Nu îmi plac modificările, mai ales acelea esențiale. Pentru muzică, avem puneri în scenă dramatice în sensul distrugerii. Am o luptă deschisă cu toți regizorii din toată lumea și ei știu bine ce vreau să spun. Nu am făcut parte dintr-un spectacol în care regizorul a comandat. Înainte de a accepta, am o întâlnire cu regizorul, văd absolut tot, ajungem la un consens. Când încep repetițiile, toți suntem parte a unei familii și trebuie să construim. Fiecare are libertatea de a aduce ceva. Dacă un regizor spune însă Trebuie să faci așa, asta e o comandă. Dacă este contra ceea ce eu am semnat, povestea s-a schimbat”, subliniază ea.

„Din primul moment am fost atentă. Chiar dacă sunt socotită dificilă, dacă aveți curiozitatea să vorbiți cu colegii mei cum au lucrat cu mine, atunci puteți înțelege ce vreau să spun”, a adăugat artista.

„Nu mă interesează unde mă aflu. Dacă am de cântat în fața unei singure persoane, în fața unei orchestre sau în spectacole imense, niciodată nu am fost altfel, eu sunt aceeași”, spune soprana.

„Sunt în mâinile lui Dumnezeu”

„Vreau să plac, să conving, să împart cu cei din fața mea darul pe care îl am. Pentru asta muncesc mult, dar nu trebuie să explic asta oamenilor, nu are importanță. Sigur, sunt sacrificată, 90% din viață o petrec în afara casei, dar asta înseamnă că eu exist pentru public. De multe ori într-un oraș văd numai aeroportul, hotelul și sala în care cânt”, mărturisește Angela Gheorghiu.

„Mă machiez mereu singură pentru spectacole, îmi place să fiu mereu un alt personaj. E un noroc în a trăi în pielea altuia, să convingi că ești acel personaj. Pe un parcurs de două ore trebuie să fiu acea persoană și să trăiesc un segment de viață foarte puternic”, povestește vedeta internațională.

„Sunt o persoană optimistă, încrezătoare, am o siguranță. Dacă nu o am, prefer să stau acasă. Când începe spectacolul sunt în mâinile lui Dumnezeu, el face ce vrea cu noi. Uneori parcă simt că cineva mă modelează pentru ca eu să reacționez în acel fel, simt că sunt instrumentul cuiva și trebuie să reacționez așa”, subliniază Angela Gheorghiu.

În lumea vedetelor

Soprana a povestit despre o petrecere ce a urmat unui spectacol susținut în Statele Unite. „Eram înconjurată de prieteni, actori, doar Sting și eu eram din Europa,

în rest erau americani. Am petrecut trei zile și trei nopți, ca în basme. Meryl Streep mi-a spus: Dacă mă voi naște încă o dată, așa aș vrea să fiu, ca tine. E un mare compliment. Era o mare de actori acolo, au fost și Bruce Springsteen, De Niro, oameni care se cunosc, sunt întâlniri foarte prietenoase, fără prea mult ștaif”, spune soprana.

„Prințul Charles mi-e un foarte mare admirator și amic. A vrut să vină în România tot legat de muzica românească. Eu am înregistrat muzică religioasă românească împreună cu orchestra lui”, a precizat Angela Gheorghiu.

Urmăriți în materialul video atașat interviul integral acordat de artista Angela Gheorghiu emisiunii „Conversații esențiale”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri