Angela Merkel cere curățenie la vârful FIFA. Incident în sala congresului

Data publicării:
angela merkel ingandurata - getty-1

Actualul preşedinte al forului fotbalistic mondial, Sepp Blatter, a fost contestat chiar în sala congresului, dar a trecut rapid peste incident şi a continuat discursul (vezi imaginile de mai sus). Şi o alertă cu bombă a vizat congresul unde se alege viitorul președinte al FIFA.

Evident, actualul președinte al organizației, aflat la încheierea celui de-al patrulea mandat consecutiv, nu a putut evita scandalul care macină imaginea FIFA.

Nu putem permite ca reputaţia fotbalului şi a FIFA să fie târâtă în asemenea scandal. Nu putem accepta asta. Pentru că persoanele care au fost cu adevărat vinovate, în special cele condamnate, găsite vinovate, au fost lăsate în urma noastră, iar ele nu reprezintă întreaga organizaţie. Nu putem controla în permanenţă pe toată lumea din fotbal. Avem 209 asociaţii de fotbal naţionale”, a declarat Sepp Blatter.

Însă multe voci - şi din lumea fotbalului, şi din sfera politică - susţin că uriaşul scandal de corupţie nu-l poate ocoli pe preşedintele FIFA.

Da, în opinia mea, el (n.r. - Sepp Blatter) trebuie să plece. Nu poţi avea acuzaţii de corupţie la acest nivel. La un astfel de nivel, în această organizaţie”, a declarat David Cameron, premierul Marii Britanii.

Este necesară o mai mare transparenţă, este absolut necesară în acest joc frumos. Şi este nevoie de urgenţă de o curăţenie totală în afacerile murdare, la FIFA”, a spus Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Cererile tot mai insistente privind plecarea lui Sepp Blatter din fruntea federaţiei vin în condiţiile în care multă lume se întreabă cum este posibil ca şeful FIFA să nu ştie nimic de maşinaţiunile din jurul său. Mai ales că cele 14 persoane anchetate acum erau în imediata apropiere a lui Sepp Blatter.

În fruntea FIFA se află preşedintele, asistat de un prim-vicepreşedinte şi opt vicepreşedinți. Dintre acestia, un fost vicepreședinte şi alţi doi aflaţi în funcţie au fost inculpaţi. Ei sunt Jack Warner, Eugenio Figueredo și Jeffrey Webb.

Anchetatorii americani vizează și trei membri ai Comitetului Executiv al FIFA. Charles Blazer, deja condamnat, este și cel care a oferit investigatorilor informații prețioase despre ceilalți inculpați, în primul rând despre colegii săi din comitet Eduardo Li și Nicolas Luoz.

Mai departe, nu mai puțin de cinci directori executivi de la Departamentul Marketing au fost vizați de anchetă, unul fiind deja condamnat. Toti sunt acuzați că primeau mită pentru a acorda contracte de publicitate unor firme alese preferențial, iar acestea vindeau mai departe drepturile către sponsori și televiziuni.

La toți acești oficiali se adaugă un director executiv de la departamentul de transmisiuni al FIFA, plus încă patru oficiali. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri