Apă cu E.Coli la robinet, într-o comună din Bistriţa-Năsăud

Data publicării:
82248264

Cei 1.500 de oameni din comuna Lunca Ilvei au fost racordaţi de câteva luni la o reţea nouă de apă, realizată din bani europeni, deşi comuna era racordată deja la apă. La câteva zile de la inaugurarea noii reţele însă, oamenii s-au plâns că apa de la robinet este tulbure şi miroase urât.

După câteva luni de sistare, oamenii au fost din nou racordaţi. Problema, însă, nu s-a remediat. Mai mult, zeci de localnici au început să se simtă rău după ce au băut apă de la robinet.

„Apa avea o culoare care nu era naturală, avea miros și un gust neplăcut. Taxa era pentru apă potabilă și știam sigur că e apă menajeră pentru că nu era bună, o vedeam pe culoare. Avea gust de mâl și era apă de pârău, exact cum ar fi un pârău”, spune un localnic.

Oamenii au făcut reclamaţie la Direcţia de Sănătate Publică, iar inspectorii au descoperit că apa era contaminată cu bacteria E.Coli. Au amendat primăria cu 4.000 de lei.

Medicii spun că, dacă bolnavul care a contactat bacteria E.Coli nu se tratează corespunzător cu regim alimentar şi antibiotic, starea lui de sănătate se poate agrava. În cazul copiilor, se poate ajunge chiar la deces din cauza deshidratării severe.

Am dispus închiderea rețelei respective până când se corectează”, a afirmat Anca Andrițoiu, director la Direcția de Sănătate Publică Bistrița.

Autorităţile locale dau vina pe proiectant şi pe Compania Naţională de Investiţii, cea care a obţinut contractul de construire.

Consider că este o deficiență de proiectare, pentru că proiectantul la data respectivă trebuia să țină cont că în amonte există un pârâu care vine deschis pe un kilometru și jumătate”, a spus Titus Someşan, viceprimarul comunei Lunca Ilvei.

Firma care a realizat proiectul a refuzat să comenteze situaţia. În schimb, Compania Naţională de Investiţii a dat explicaţii printr-un comunicat: "Precizăm că sursa infestării cu bacterii coliforme, enterococi şi E.Coli provine de la gospodăria de animale a unei mănăstiri situate în amonte de captarea de suprafaţă realizată în cadrul investiţiei. Considerăm că, în perioada de garanţie de trei ani, antreprenorul are obligaţia de a remedia defecţiunile apărute din vina sa exclusivă şi nu defecţiunile apărute din vina beneficiarului final".

Autorităţile locale din comuna Lunca Ilvei sunt hotărâte acum să dea constructorul în judecată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri