Aprecieri internaţionale pentru mișcarea #Rezist: Ar putea fi numită "populismul bun"

Data actualizării: Data publicării:
170205_PROTEST_GUVERN_ZIUA_VI_LUMINI_01_INQUAM_PHOTOS_Adriana_Neagoe
Foto: InquamPhotos/Adriana Neagoe

Mișcarea "Rezist" din Piața Victoriei ar putea fi numită "populismul bun al României", deoarece este o manifestație a cetățenilor împotriva unui regim, a unui guvern corupt sau a unor măsuri corupte, a declarat, luni, Rene Cuperus, în cadrul discuției "Europa la răscruce. Între populismul naționalist și democrația liberală".

170205_PROTEST_GUVERN_ZIUA_VI_LUMINI_01_INQUAM_PHOTOS_Adriana_Neagoe
INQUAM PHOTOS - Adriana Neagoe

Rene Cuperus este director pentru Relații Internaționale al Wiardi Beckman Stichting din Haga și autor al unor articole pe teme politice de actualitate. El a vorbit, alături de Cristian Pîrvulescu, Gregoire Kauffmann (Franța) și profesor doctor Thomas Grumke (Germania), la evenimentul organizat de Friedrich Ebert Stiftung și Facultatea de Științe Politice a Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA).

"Îmi pare rău că nu am fost invitat la București acum două sau trei săptămâni, pentru că mi-ar fi plăcut să văd demonstrațiile 'Rezist' din Piața Victoriei, foarte impresionante", a afirmat el.

Acesta a apreciat că manifestațiile din țară au fost o inspirație pentru Europa.

"România a fost subiect de 'Breaking News' din nou, acum două-trei săptămâni iar acest 'Breaking News' este unul pozitiv. De fapt, a fost și negativ și pozitiv - sublinia imaginea unei țări unde există corupție dar elementul pozitiv a fost această mișcare 'Rezist', împotriva naturii corupției. Cred că este foarte important și este o inspirație pentru Europa", a adăugat Rene Cuperus.

Potrivit acestuia, în țara sa, una din cauzele populismului este dezamăgirea populației față de Uniunea Europeană.

"Am aflat că Uniunea Europeană nu este o garanție pentru democrație și nici pentru statul de drept. A fost un șoc pentru noi toți. Credeam că, odată integrate în UE, statele vor fi veșnic democrate. Lucrurile nu funcționează așa", a spus Cuperus.

El a susținut că manifestațiile actuale din România sunt un fel de "populism bun".

"Am avut un seminar interesant azi despre populism, despre părțile întunecate, riscante ale populismului dar mișcarea 'Rezist' din Piața Victoriei ar putea fi numită 'populismul bun' al României, o manifestație a cetățenilor împotriva unui regim, împotriva unui guvern corupt sau a unor măsuri corupte", a adăugat Cuperus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri