Aproape 400 de piese de aur şi argint, expuse la Muzeul din Deva. Vizitatorii sunt controlaţi cu detectorul de metale 

Data publicării:
aur-1

 

Peste două kilograme de aur şi trei kilograme de argint, mai exact 385 de piese provenind din Epoca Bronzului şi până în Evul Mediu, descoperite în situri din judeţul Hunedoara şi aflate în colecţiile de tezaur ale Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva sunt expuse, până la sfârşitul anului, la instituţia muzeală din Deva

„Expoziţia poartă numele "Obiecte de tezaur din colecţia Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva" şi îşi propune să prezinte câteva piese care nu au fost văzute de public, până acum, dar şi unele extrem de valoroase, printre care plăcuţele din aur descoperite la Germisara, tezaurul de la Sărăcsău sau aplica Medusa Gorgona de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Piesele cântăresc două kilograme de aur şi trei kilograme de argint, însă adevărata valoare este dată de vechimea lor, de modul în care au fost lucrate. Sperăm ca această expoziţie să ne aducă 100.000 de vizitatori în anul 2014”, a declarat directorul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Liliana Ţolaş.

Potrivit acesteia, la expoziţie nu se poate intra cu telefon, aparat de fotografiat sau de filmat. La ieşire este un post special de pază, iar personalul are în dotare şi un detector de metale, cu care sunt controlaţi unii vizitatorii.

„Istoric şi documentar, cele mai valoroase piese sunt cele şapte plăcuţe din aur descoperite la Germisara, pentru că în întreg Imperiul Roman sunt doar 15 asemenea lucruri. Alte două piese importante sunt cele două garnituri de costum, bijuterii ce aparţin unor preotese dace, care au fost descoperite în anul 1950 la Sărăcsău”, a declarat cercetătorul ştiinţific de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva Iosif Ferencz.

Expoziţia va fi deschisă până la sfârşitul anului şi poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 9.00-17.00.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri