Arhiepiscopia Argeș și-a cumpărat microhidrocentrală

Data publicării:
micro

Microhidrocentrala de pe râul Valea lui Stan a fost construită în anii '80 şi a fost botezată „Călugăriţa”. În 2011, Hidroelectrica a scos-o din uz, pe motiv că nu mai era profitabilă. Instalaţia a fost scoasă la licitaţie anul trecut şi după mai multe tentative eşuate, şi-a găsit un cumpărător - Arhiepiscopia Argeşului, care a plătit pentru microhidrocentrala Călugăriţa 1,7 milioane de lei.

A fost singurul ofertant. Sunt mai multe astfel de capacităţi de producţie din surse regenerabile, microhidrocentrale, în cadrul mai multor Mitropolii”, spune Remus Borza administrator special al Hidroelectrica.

Investiţia ar trebui să ajute Biserica să facă economii importante.

Caliopie Ichim, purtătorul de cuvânt al Arhieposcopiei Argeșului și Muscelului, spune că „producția de energie va fi în primul rând acordată unităților din componența Arhiepiscopiei, mănăstiri, schituri și parohii care sunt consumatoare de-a binelea de curent. Factura e destul de mare.”

Arhiepiscopia Argeşului ia în calcul şi scenariul în care „Călugăriţa” nu va reuşi să producă suficientă energie electrică pentru toate cele 700 de lăcaşuri de cult din judeţ.

Microhidrocentrala va fi repusă în funcţiune în cel mai scurt timp, dar nu înainte să treacă printr-o revizie. Arhiepiscopia este obligată, prin contractul încheiat cu Hidroelectrica, să folosească instalaţia pentru a produce energie cel puţin cinci ani de zile de la momentul achiziţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri