Armata americană preia comanda asupra bazei antibalistice de la Deveselu

Data publicării:
Traian Basescu lucrari baza Deveselu - nato-1.int

În baza de la Deveselu, situată în judeţul Olt, vor fi montate, în premieră, sisteme antibalistice Aegis pentru uz terestru, o versiune modificată a instalaţiilor navale operaţionale din anul 2004, notează Mediafax.

Baza de la Deveselu, al cărei sistem antirachetă va deveni funcţional în anul 2015, va avea sute de angajaţi americani - militari şi civili. Polonia va găzdui un sistem antibalistic similar care va deveni operaţional în 2018.

Căpitanul William Garren, din cadrul Forţelor Navale americane, va fi, începând de vineri, comandantul bazei de la Deveselu, potrivitwww.stripes.com. În baza militară de la Deveselu va fi un radar Aegis SPY-1 şi 24 de interceptoare SM-3 (Standard Missile-3), de tipul Block IB.

Rolul comandamentului NATO din România. Ar trebui să mobilizeze luptători şi tehnică de luptă în mai puţin de cinci ore

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, patrulând în Oceanul Pacific şi în Marea Mediterană. Sistemul antirachetă NATO din Europa are obiectivul de a contracara ameninţări reprezentate de ţări precum Iranul. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

În februarie, Departamentul american al Apărării a anunţat că va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antirachetă pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandărilor de reconfigurare a dispozitivului de apărare

Traian Băsescu: România va fi apărată în orice scenariu în care ar fi atacată. O agresiune a Federaţiei Ruse este exclusă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri