Asistenta de la CF2 care a greșit transfuzia, amendată cu 700 de lei

Data publicării:
asistenta medicala

Inspectorii sanitari din cadrul DSP Bucureşti au decis sancţionarea unei asistente de la Spitalul CF2 cu suma de 700 de lei. În acelaşi timp, DSP Bucureşti sesizează Colegiul Medicilor pentru continuarea investigaţiilor conform atribuţiilor legale ale acestuia, inclusiv pentru a răspunde la întrebarea dacă vina pentru incidentul transfuzional este de atribuit şi unui medic sau nu”, a transmis Ministerul Sănătăţii.  

Suma de 700 de lei este sancțiunea maximă care poate fi aplicată și reprezintă 60% din salariul de bază. 

Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății a precizat că vina pentru transfuzia greșită ar putea fi „împărțită”.

„Nu pot să spun că e vorba de o singură persoană, s-ar putea ca vina să fie împărțită, vom vedea ce vor arăta concluziile inspectorilor, e posibil să se aplice mai multe sancțiuni în această după-masă. Direcția de Sănătate Publică a formulat o sesizare ieri apropo de un posibil caz de malpraxis, rămâne ca Colegiul să ancheteze și să formuleze concluziile”, a spus Laurențiu Colintineanu.

Femeia de 39 de ani a fost operată marţi de cancer de col uterin în faza incipientă. O procedură de rutină, spun doctorii. Pentru că în timpul intervenţiei a existat o sângerare obişnuită în astfel de cazuri, pacientei i s-a făcut o transfuzie. La o oră dupa intervenție, în secţia ATI femeia a suferit o hemoragie puternică, iar cadrele mediclae i-au administrat din nou sânge. La un moment dat, pacienta care era conştientă le-a atras atenţia medicilor că primeşte sânge dintr-o grupă greşită.

Starea femeii s-a degradat ulterior, iar familia îi acuză pe medici că au încercat să ascundă greşeala. De asemenea, familia pacientei a anunțat că va da în judecată Spitalul CF2. 

Cazul a declanşat un val de anchete la spitalul CF2.

Ancheta făcută de Ministerul Sănătăţii a arătat că asistenta care a făcut testul de sânge a etichetat greşit proba luată de la pacientă. În plus, Unitatea de transfuzii a Spitalului nu era acreditată. Până în acest moment însă reprezentanţii Ordinului Asistenţilor nu au formulat un punct de vedere. Colegiul medicilor din Bucureşti spune, însă, într-un comunicat că va urmări evoluția cazului. 

În spitalul CF2 sunt încă în curs: ancheta internă şi controlul demarat de Ministerul Transporturilor, administratorul unităţii medicale. De asemenea, și parchetul de pe lângă judecătoria sectorului 1 a deschis o anchetă în acest caz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri