Atenţie la produsele lactate de import! Avertismentul ANSVSA în urma unor boli care fac ravagii în ţările vecine

Data publicării:
branza lactate bradet FB

La sudul României evoluează dermatoza nodulară bovină. Grecia, Albania, Serbia, Macedonia și cu precădere Bulgaria, este infestată toată. Acum trei săptămâni am oprit tot ceea ce înseamnă adus de lapte proaspăt din Bulgaria, produse proaspete”, a spus Radu Roatiş Cheţan, preşedintele ANSVSA.

Vom interzice intrarea inclusiv cu alimente, care sunt purtătoare de virus, verificarea tuturor transporturilor și, cu precădere, dirijarea acelor transporturi de animale numai în posturile de inspecție la frontieră autorizate din punct de vedere european”, a adăugat el.

ANSVSA a dispus măsuri restrictive pentru comerţul cu lapte şi produse lactate provenite din Bulgaria din 24 iunie.

Pe piaţa din România a următoarelor produse obţinute de la bovinele din Bulgaria: colostru, lapte nepasteurizat şi produse lactate nepasteurizate (caşcaval din lapte nepasteurizat, brânză proaspătă, parmezan, anumite tipuri de iaurt, anumite tipuri de produse tradiţionale).

„În data de 14 iunie 2016 a fost adoptată de către Comisia Europeană, în cadrul Comitetului Permanent pentru Plante, Animale, Alimente şi Furaje, secţiunea Igienă, Decizia privind aprobarea programului de vaccinare de urgenţă împotriva dermatozei nodulare a bovinelor pe întreg teritoriul Bulgariei.

Conform acesteia, zona de restricţie menţionată în Decizia 2016/645 de punere în aplicare a Comisiei Europene din 22 aprilie 2016, privind anumite măsuri de protecţie împotriva dermatozei nodulare contagioase din Bulgaria, s-a extins la tot teritoriul Bulgariei, acesta fiind considerat în totalitate zonă de restricţie”, anunţa ANSVSA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri