Autoritățile vor să renoveze sanatoriul de la Eforie Sud

Data publicării:
spital eforie

Până în urmă cu şase ani, aceasta era cea mai renumită unitate medicală din ţară. Aici lucrau şapte chirurgi ortopezi care efectuau cele mai complicate operaţii - peste 3.000 pe an. Acum mai funcţionează doar o singură secţie unde se face recuperare medicală. Capacitatea este extrem de mică: 40 de paturi.

Oana Manoilă, reporter Digi24: „Doar un sfert din facilităţile fostului Spital de Ortopedie sunt acum folosite. Celelalte clădiri sunt abandonate şi se află într-o stare avansată de degradare.”

Cele trei pavilioane şi anexele se întind pe un hectar de teren, iar curtea interioară are alte 10 hectare. Clădirile nu au mai fost reparate din anii '70. Kinetoterapeutul Ion Dinu lucrează aici de 37 de ani iar dezinteresul autorităţilor îl întristează.

Ion Dinu, kinetoterapeut: „Păi, multă este improvizaţie. Cum să vă spun eu, e veche de 30 de ani şi chiar mai veche de 30 de ani. Le-am improvizat noi, le-am făcut, le-am confecţionat artizanal, să spunem.”

Doar trei aparate noi au fost achiziţionate în ultimii ani.Genica Filipov, din Tulcea vine în fiecare vară la Eforie, la recupări din 1983. A fost operată aici de mai multe ori din cauza unei fracturi de şold.

Genica Filipov, pacient: „Au fost medici extraordinari. Păcat, păcat că i-au dispensat prin alte locuri.”

Pacient: „Aici au fost nişte medici care, putem să spunem plângem după ei, comparabili cu mulţi din Bucureşti, poate şi mai buni.”

Actuala conducere a Consiliului Judeţean încearcă să găsească soluţii pentru revitalizarea clădirii.

Horia Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa: „Am rămas frapat şi dezamăgit de cum a ajuns unul dintre cele mai importante spitale din România. Vrem ca în perioada următoare să mutăm câteva secţii din cadrul SCJU în acea zonă. 

Este nevoie însă de un poiect de reabilitare şi de surse de finanţare. Avantajul ar fi că - reparat, spitalul din Eforie ar putea degreva mult spitalul de Urgenţă din Constanţa.

Dr. Cătălin Grasa, managerul SCJU Constanţa : „Spre exemplu, zona neurologică. Sunt unii pacienţi care necesită îngrijiri pe un termen mai lung de timp. Atunci mă gândesc pentru o secţie acolo.”

O parte din pavilionul doi al spitalului a fost recent renovată cu bani europeni. Aici va funcţiona în curând o clinică de recuperare medicală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri