Avem legi, n-avem norme de aplicare. Guvernul avea o lege ce permitea închiderea cluburilor nesigure, dar nu avea norme de aplicare

Data publicării:
Terasa Centrul Vechi Bucuresti - Guliver GettyImages

Tragedia din Colectiv schimbă legea cu privire la condiţiile de siguranţă din cluburi. ISU va putea închide pe loc localurile care nu au toate actele în regulă. Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta, care ia apărarea primăriilor. Autorităţile locale nu au capacitatea de a implementa măsuri atât de dure, a susţinut premierul în ședința de Guvern. Totuși, legea numărul 170, în vigoare din 04 iulie, prevede amendarea și oprirea funcționării construcțiilor care încalcă siguranța la incendiu.

Legea nr. 170/2015 (în vigoare din 04.07.2015) Art. 11

VI. Amendă de la 30.000 lei la 100.000 lei şi oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, ca sancţiune contravenţională complementară, pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi, potrivit criteriilor stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Victor Ponta: Guvernul adoptă o ordonanță care dă dreptul ISU să închidă localurile care nu respectă legea 

Victor Ponta: Pe de-o parte avem iresponsabilitate și chiar lăcomie din partea celor care desfășoară activități comerciale în care sunt implicați foarte mulți oameni, pe de altă parte măsuri dure nu putem să le lăsăm doar la autoritățile locale, pentru că nu au capacitatea de a implementa măsuri atât de dure.

Și birocrația cea pe care o știți foarte bine și pe care v-o reproșez dumneavoastră miniștrilor, pentru că aveți mii de funcționari, care sunt de 5-10-20 de ani în ministere, în primării, plimbă hârtii și când apar necazuri schimbăm guverne, schimbăm miniștri, primari, dar ei rămân tot acolo și fac tot ce au făcut până acum și o să avem iarăși nenorociri. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri