Avertismentul autorităților, după povestea tragică din Iași: Ocoliți stupii!

Data actualizării: Data publicării:
stupi

O poveste cutremurătoare a venit zilele acestea din Iaşi. Un tată de 40 de ani şi-a sacrificat viaţa pentru ca doi copii ai săi să scape dintr-un atac al unor roiuri de albine. O mie de înţepături au găsit medicii pe trupul lui. Şi nu este un caz singular. Alți patru oameni au fost atacaţi de roiuri de albine în acelaşi loc. Iar veninul sutelor de albine care au atacat a fost atât de puternic, încât a ucis şi un cal.


În aceste condiții, autoritățile avertizează: ocoliţi stupii! Insectele devin agresive din cauza temperaturilor care tot cresc şi înţeapă fără să fie provocate.

S-a întâmplat la Heleşteni în județul Iaşi.

„La vreo 50 de m de stupi au venit albinele peste noi, a venit un roi mare, s-a ridicat de aici și a venit pe noi”, povestește Vasile Nenică. Bărbatul se afla în căruţă cu fratele său şi doi dintre nepoţi, unul de 12, celălalt de 16 ani. Când a văzut roiul de albine apropiindu-se, tatăl copiilor a dezlegat caii şi a luat-o la fugă încercând să atragă albinele după el.

„A strigat la mine să iau copiii să fug și am luat copiii și i-am dus pe colțul acela. Am vrut să vin după el, dar nu am mai avut cum”, povestește fratele bărbatului decedat.

„Am ajuns cât am putut de repede. Din păcate, acolo am găsit o persoană decedată. A fost o intervenţie mai dificilă, pentru că încă roiau pe acolo şi ne era teamă să nu ne înţepe şi pe noi”, a relatat Adrian Pasat, medic pe ambulanță.

Medicii au găsit peste o mie de înţepături pe trupul bărbatului. Unul dintre cai nu a mai putut fi nici el salvat.

Poliţiştii au deschis deja o anchetă. Rudele victimei dau vina pe cei care au pus pe proprietarii stupilor.

„Când m-am dus, nu avea niciun fel de semn de avertizare că-s stupi de albine acolo, nici gard de protecție nu aveau”, spune Steliana Nenică, soția bărbatului ucis de albine.

„Nici nu se vedea, că era porumb aici și era pe urmă, era floarea soarelui. Copiii ăștia cu ce trăiesc, cu ce trăiesc, nu trebuie să răspundă cine a pus acolo?”, se întreabă, indignată, Agalaia Nenică, mama decedatului.

„Au rămas 9 copii fără tată, îs 9 copii....”, explică o rudă.

Stupii şi terenul pe care se aflau aparţin unei companii din Iaşi.

La o zi după ce bărbatul a murit înțepat, insectele aceluiași apicultor au atacat alți trei oameni.

„O dată, dimineața, mai pe răcoare, și când au venit a doua oară, i-a atăcat -- și ea, și bărba-su, și un cumnat”, explică o rudă.

- Nu au ştiut sau ce de au trecut din nou pe acolo?

- Nu au știut! Acolo nu trebuie un gard de protecție, un parapet acolo pus, pericol, sunt albine! Nu trebuie așa?

Abia după acest al doilea atac proprietarul stupilor a închis circulaţia pe drumul comunal şi a mutat albinele. Câteva roiuri au rămas, însă, în urmă.

„Albinele roiesc în continuare acolo. Știu, am văzut de ieri ce este acolo că nu puteai să stai nici un sfert de oră, nici 5 minute pe drum, trebuia să stai în porumb. Uite că nenorocesc atâția oameni, rămân copii pe drumuri, fără părinte”, spune un localnic.

Reporter: Au mai fost albinele vreodată atât de agresive?

- Nu, și de obicei nu se aduceau aici albine, probabil că acum au adus la floare. Alea care au rămas fac ravagii.

„Între timp eu am anunțat la Prefectură, am vorbit cu domnul prefect care a luat legătura cu Direcția Agricolă și cu Direcția Sanitară Veterinară”, spune primarul comunei Heleșteni, Constantin Hira.

Autorităţile au venit în comună şi au încercat să strângă albinele.

„Le vom lua cu mâna, vom lua fiecare lujer pe care ele şi-au adunat ciucurie şi îi vom scutura pe nişte rame. Altă procedură nu este”, explică Radu Ioan, apicultor.

Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru moarte suspectă şi verifică dacă proprietarul stupilor a respectat legislaţia. Localnicii s-au plâns că în zonă nu existau panouri de avertizare şi spun că nu au ştiut că se expun unui risc enorm traversând zona.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri