Avioane militare NATO vor survola România şi Polonia

Data publicării:
Avion NATO tehnologie Awacs - AFP Mediafax Foto-TORSTEN SILZ

  

Foto: Mediafax

„Aeronave AWACS ale NATO vor efectua zboruri în spaţiul aerian al României, pe rutele şi în zonele prestabilite, conform aprobării Consiliului Nord-Atlantic”. a precizat Ministerul Apărării, după ce au apărut informații în acest sens în presa internațională.

„Consiliul Nord-Atlantic a decis luni trimiterea unor zboruri de recunoaştere Awacs deasupra Poloniei şi României”, a declarat un oficial NATO, informează Mediafax.

„Aceste zboruri vor spori capacitatea de supraveghere a situaţiei din Ucraina şi vor avea loc doar deasupra teritoriului ţărilor NATO”, a precizat oficialul citat de AFP.

Avioanele cu tehnologie AWACS pot supraveghea spaţiul aerian pe o rază mai largă decât radarele amplasate la sol.


NATO îşi intensifică eforturile de a se asigura că situaţia din Ucraina nu va afecta şi statele Alianţei. Într-un comunicat, organizaţia precizează că zborurile avioanelor de recunoaştere vor avea loc doar în spaţiul aerian al ţărilor membre.

„Avioanele AWACS ale NATO îşi vor efectua misiunile cu plecare din bazele Geilenkirchen, din Germania, şi Waddington, din Marea Britanie. Reprezintă o acţiune adecvată şi responsabilă în conformitate cu decizia NATO de a intensifica evaluarea consecinţelor acestei crize asupra securităţii Alianţei”, se precizează în comunicat NATO remis pentru Digi24.

În acest timp, premierul britanic a declarat în parlamentul de la Londra că personalităţi importante din Rusia ar putea fi supuse unor sancţiuni, dacă Moscova nu rezolva criza din Ucraina pe cale diplomatică.

„Măsurile vor include blocarea conturilor şi interdicţiile de călătorie. Colaborăm cu americanii, europenii şi alţi parteneri internaţionali pentru a pregăti o listă cu nume şi aceste sancţiuni”, a spus David Cameron, premierul Marii Britanii.

Aceleaşi avertismente vin şi de la şeful diplomaţiei poloneze.

„Dacă Rusia intră în Ucraina continentală sau dacă îşi foloseşte forţele din Republica Moldova pentru a face lucruri similare celor din Crimeea, sancţiunile pe care le vom lua, vor fi mult mai dure”, a spus Radoslaw Sikorski, ministrul de Externe al Poloniei.

În pofida tuturor avertismentelor, în Crimeea tensiunile rămân ridicate, iar soldaţii ruşi încearcă să ocupe posturile militare pentru a-şi consolida poziţia.

În paralel, conducerea pro-rusă a republicii autonome a aprobat înfiinţarea unei noi unităţi speciale de luptă. Zeci de militari au depus jurământul în faţa premierului de la Simferopol.

„Nu avem nicio intenţie de a purta un război împotriva cuiva. Vrem să decidem liber destinul nostru propriu. De aceea am înfiinţate forţele armate”, a spus Serghei Aksenov, premierul Crimeei.

Noua unitate specială de luptă va avea misiunea să asigure ordinea la referendumul din 16 martie, convocat pentru stabilirea statutului Crimeei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri