Avocata cuplului gay, la CCR: Nerecunoașterea căsătoriilor homosexuale este discriminatorie 

Data publicării:
casatorie gay 2-3

De asemenea, avocatul a spus că legislaţia este discriminatorie, fapt neconstituţional, pentru că oferă tratament diferit pentru cetăţenii aflaţi într-o căsătorie heterosexuală şi pentru cei aflaţi într-o căsătorie homosexuală, discriminarea fiind făcută pe baza orientării sexuale, care este un criteriu apărat de către CEDO.

„Avem de-a face cu un drept atins, dreptul la viaţă privată şi familie, pe baza unui criteriu apărat de lege, orientarea sexuală, iar diferenţierea rezultă din comparaţia a două categorii de persoane: cuplurile heterosexuale căsătorite în Belgia şi cuplurile homosexuale căsătorite tot în Belgia. Primelor li se recunosc efectele juridice ale căsătoriilor deja încheiate, celorlalţi nu", a spus Iustina Ionescu.

Avocatul spune că nu există o justificare obiectivă a interdicţiei de recunoaştere a căsătoriilor homosexuale încheiate în afara ţării, ci este vorba despre o „prejudecată", inclusiv statul, în cursul procesului, transmiţând că „societatea românească nu este pregătită" pentru o astfel de măsură.

Iustina Ionescu spune că argumentele Guvernului, de opoziţie faţă de modificarea Codului civil, nu pot fi susţinute, având în vedere că Executivul a transmis că recunoaşterea căsătoriei între homosexuali ţine de "ordinea publică".

„Cei doi au făcut aceeaşi alegere de stabilitate ca şi cuplurile heterosexuale, o alegere respectabilă şi morală", a susţinut avocatul.

Ea a dat ca exemplu un caz judecat de CEDO privind un cetăţean rus, în care s-a decis că, în cazurile de diferenţiere de tratament bazată pe orientarea sexuală, „marja de apreciere a statului este mică" cu privire la moralitate şi respectabilitate.

Justificarea că interdicţia ţine de apărarea ordinii publice este mult prea generală", a afirmat avocatul.

În încheiere, Iustina Ionescu a afirmat că legislaţia românească îi face pe unii cetăţeni să plece din ţară, pentru a putea să îşi întemeieze familii.

„Această nerecunoaştere (a căsătoriilor homosexuale - n.r.) nu trece testul constituţional. Singurele argumente sunt prejudecăţile care persistă în societate", a spus ea.

Adrian Coman, cetăţeanul român care a ridicat excepţia de neconstituţionalitate, le-a cerut judecătorilor să ţină cont de drepturile fundamentale ale omului.

„Am încredere în justiţie. Trăiesc de mulţi ani într-o altă ţară, în care există o cultură juridică şi mult respect pentru drepturile omului şi pentru decizie. Noi vom respecta decizia dumneavoastră, indiferent care va fi, dar sperăm să vă bazaţi decizia pe drepturile fundamentale ale omului şi pe Constituţie", a spus el.

Președintele CNCD, pledoarie în favoarea cuplului gay

De asemenea, în apărarea cuplului de homosexuali a vorbit şi preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, care a arătat că legislaţia din România aduc atingere unor valori fundamentale, precum demnitatea umană.

„Demnitatea umană, ca valoare şi drept fundamental, presupune şi obligaţii pozitive şi negative ale statului. Una din obligaţiile negative ale statului este de a se abţine atunci când este în executarea legii de la un comportament în raport cu individul care să afecteze demnitatea umană, adică să îl desconsidere, să aibă tratament dispreţuitor", a spus preşedintele CNCD.

Csaba Asztalos spune că instituţia sa a efectuat de-a lungul timpului sondaje care au arătat că cele mai discriminate persoane din România sunt homosexualii, persoanele cu dizabilităţi mentale şi persoanele infectate cu HIV, aceste discriminări fiind provocate de prejudecăţi, astfel încât prejudecăţile din societate nu pot fi motiv pentru formarea legislaţiei.

„CEDO nu poate obliga statele să legalizeze căsătoriile, dar există obligaţia de o anumită recunoaştere. În Codul civil nu avem nicio formă de recunoaştere a acestui drept de viaţă de familie. Aici este problema majoră şi o încălcare a demnităţii umane", a mai spus şeful CNCD.

Punctul de vedere al Guvernului a fost că argumentele aduse de avocaţi nu se susţin, având în vedere că faptul că un stat nu recunoaşte astfel de căsătorii reprezintă „expresia diversităţii sistemelor juridice", în raport cu valorile morale ale fiecărei societăţi în parte.

CCR dezbate miercuri o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex încheiate în străinătate. Excepţia a fost ridicată de un cuplu care s-a căsătorit în Belgia, format dintr-un cetăţean român şi unul american.

Citiți și:
Un român și un american cer să le fie recunoscută căsătoria în România
Judecătorii CCR se vor pronunța asupra căsătoriilor între persoane de același sex

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri