„Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!” 24 de ani de la evenimentele din 1989

Data publicării:
timisoara-6

16 decembrie este ziua în care, cu 24 de ani în urmă, s-a născut sloganul revoluţiei: „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!” În decembrie 1989, sute de oameni din Timişoara au avut curaj să iasă în stradă pentru a striga împotriva regimului. Preţul plătit a fost dureros: zeci de morţi şi sute de răniţi.

16 decembrie este ziua în care sute de oameni s-au adunat în faţa Bisericii Reformate din Piaţa Maria pentru a se opune unui ordin de evacuare a pastorului Laszlo Tokes. În Piața Maria se adunaseră sute de timișoreni. Acolo, un tânăr a oprit un tramvai şi a strigat: „Jos Ceauşescu!”. Alţi oameni i-au urmat, strigând „Libertate!”.

Mişcările de protest s-au extins, grupuri din ce în ce mai numeroase şi compacte şi-au făcut apariţia mai peste tot în oraş. Glasurile au prins putere. Spre seară au avut loc primele ciocniri între forţele de Miliţie şi Securitate. Forţele de represiune au trecut la arestări, iar zeci de manifestanţi au fost bătuţi crunt.

În noaptea de 16 spre 17 decembrie 1989, în urma intervenţiei brutale a forţelor de ordine, au căzut primele victime.

Luni, 16 decembrie 2013, timişorenii îşi comemorează eroii căzuţi la Revoluţie. Programul manifestărilor începe în foaierul Operei, acolo unde mai mulţi tineri artişti plastici expun fotografii surprinse în acele zile, dar prezintă şi proiecţia filmului documentar „Remember Decembrie 1989”. De la ora 15, Consiliul Local Timişoara se întruneşte într-o şedinţă festivă, iar la ora 20:00, în Piaţa Victoriei se aprind candele în memoria victimelor din Decembrie 1989.

Tu ce ai făcut la Revoluţie?

Îți aduci aminte unde erai în decembrie 1989? Unde iți erau părinții și prietenii, ce făceai, la ce te-ai gândit urmărind evenimentele de atunci sau participând la ele? Ajută-ne să recreăm povestea acelor zile, povestea unei generații.

VIDEO Timişoara, flacăra Revoluţiei din 1989. Cum a început totul

Amintiri din Generaţia Revoluţiei, după 24 de ani: „Stăteam la coadă la viaţă. Eram obişnuiţi să stăm la coadă”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri