#BahamasLeaks | Cel mai mare jucător de pe piaţa sanitară are acţionari în Caraibe

Data actualizării: Data publicării:
medicarom site

Două firme înregistrate în Bahamas, controlate de o companie înregistrată într-un alt paradis fiscal - Insulele Virgine Britanice -, se numără printre acţionarii Medicarom, scriu jurnaliştii de la RISE Project. Medicarom este un grup românesc ai cărui patroni nu sunt cunoscuţi şi care derulează afaceri de 45 de milioane de euro pe piaţa sanitară.

medicarom site

Medicarom a fost fondată în 1993, în Bucureşti. Grupul este format în prezent din cinci firme iar patronii nu sunt cunoscuţi. Medicarom a strâns anul trecut 45 de milioane de euro vânzând bunuri și servicii - de la plasturi, seringi și branule, până la reactivi de laborator, trecând prin consultații medicale și softuri informatice.

Acţionarul majoritar este o firmă înregistrată în Insulele Virgine Britanice. Aceasta are participaţii în două dintre firmele aflate printre acţionarii minoritari, înregistrate în Bahamas: Langton Industrial Holdings și Wellington Property Holdings.

RISE Project scrie că aceste firme sunt conduse de doi români - Gheorghe Paraschiv (71 de ani) și Ionel Volintiru (57 de ani), directori în cadrul Medicarom.

Gheorghe Paraschiv spune că a ieșit la pensie din 2003 și că nu ştie de nicio firmă din Bahamas. Ionel Volintiru nu a putut fi găsit pentru a da un punct de vedere. Rugat să comenteze prezența celor două companii din Bahamas în acționariatul Medicarom, președintele companiei, Michael Lewis Selby, nu a răspuns.

Documentele #BahamasLeaks au fost obținute de cotidianul Süddeutsche Zeitung de la o sursă anonimă. Publicația germană a oferit datele organizației International Consortium for Investigative Journalists care a cooptat RISE Project în acest proiect.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri