„Balena albastră”. Ce măsuri ia Poliția din România

Data actualizării: Data publicării:
politisti, masina de politie_fb politia romana (1)
Foto: Facebook

O primă reacţie a autorităţilor române în cazul jocului Balena albastră: Inspectoratul General al Poliţiei Române se implică şi pune la punct o campanie de informare în rândul copiilor şi tinerilor, astfel încât jocurile periculoase să nu facă victime şi în România.

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al IGPR, a declarat însă că deocamdată nu s-a stabilit o legătură între acest joc periculos și cei cinci copii din Iași care au ajuns la spital cu probleme respiratorii și care, potrivit colegilor, ar fi participat la jocul „Balena albastră”. Polițiștii fac în continuare cercetări în acest caz.

În România nu este un fenomen acest joc, dar recomandăm părinţilor să fie atenţi la ce site-uri accesează copii şi ce jocuri”, a spus purtătorul de cuvânt.

El a arătat că cei care observă schimbări la adolescenții care ar putea fi vulnerabili la acest joc – cu precădere cei cu vârste între 13 și 16 ani – să semnaleze acest lucru.

Să ceară sprijinul la persoanele apropiate celor care și-au schimbat atitudinea şi să alerteze poliţia, noi vom lua legătura cu psihologi care să explice și vom vedea ce se poate face pentru a putea stopa acest fenomen să nu pătrundă în România”, a spus Georgian Drăgan.

Purtătorul de cuvânt al IGPR mai spune că poliția a demarat o campanie de informare care implică postări pe Facebook și pe Twitter și intervenții în mass media. Scopul este să atragă atenția părinților cu privire la comportamentul copiilor.

Acest joc poate fi fatal, prieteniile din lumea virtuală pot fi fatale, dar pot fi prevenite dacă acordăm timp celor dragi”, a adăugat Georgian Drăgan.

Am demarat campania de prevenire pentru a evita orice situaţie care poate duce la rănire sau decesul minorilor”, a adăugat el.

Cinci copii, patru fete şi un băiat de clasa a şasea de la o şcoală din Iaşi, au ajuns de la ore direct la spital. Doi dintre ei sunt în stare gravă, după ce, într-o pauză, au încercat să îndeplinească o poruncă primită de una dintre fete pe internet. Cel mai probabil au căzut în plasa unui joc extrem de periculos, inventat de un tânăr rus, un joc din cauza căruia peste 100 de adolescenţi au murit în Rusia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri