Bar și sală de pariuri în casa lui Brukenthal

Data publicării:
bar

Casa natală a baronului Samuel von Brukenthal se află în centrul comunei Nocrich şi datează de la începutul secolului al XVIII-lea. Clădirea care a fost cândva faima localităţii este acum dărăpănată, iar în interior funcţionează un bar şi o sală de pariuri sportive.

Istoricii spun că tatăl lui Samuel von Brukenthal ar fi construit această casă pe vremea când era jude regal aici, în Nocrich. Viitorul baron s-ar fi născut aici în anul 1721. În timpul perioadei comuniste, casa a fost naţionalizată, iar aici a funcţionat o fabrică de covoare, dar şi un club de tineret.

Construcţia a fost declarată monument istoric. Pentru că nimeni nu a revendicat-o, în 1993 a fost scoasă la licitaţie. A fost cumpărată de fostul primar al localităţii din perioada comunistă. El spune că a încercat să facă reparaţii, însă nu a avut bani pentru restaurare.

Vă daţi seama că, lucrând cu meseriaşi în domeniu, costă enorm”, spune Aurel Irod, proprietar.

Fiul proprietarului a deschis în urmă cu zece ani un bar la parterul locuinţei. Anul acesta, şi-a îmbogăţit afacerea şi cu o sală de pariuri.

Cei care... cu care lucrează fiu-meu au nişte jocuri mecanice, au... Să îşi câştige şi ei existenţa, să... Că altfel, stă spaţiul liber, ce să facem cu el?”, mai spune Aurel Irod.

Autorităţile susţin că legea nu le permite să intervină dacă asupra construcţiei nu se fac intervenţii ilegale.

Proprietarul trebuie să aibă iniţiativa. Or, dacă nu există o iniţiativă, o idee, un demers, un sens în a face ceva, statul nu are cu ce interveni”, explică Răzvan Pop.

Sunt, însă, şi proprietari care ştiu să pună în valoare casele declarate monumente istorice. Un exemplu, vine de la Braşov, unde o casă privată, ridicată în secolul al XVIII-lea în centrul vechi al oraşului, a fost transformată în pensiune. Restaurarea a costat 300 de mii de euro.

Un proiect de reabilitare care a avut în vedere revenirea la forma originală pe cât posibil şi păstrarea elementelor valoroase”, spune Marina Iliescu, expert al Ministerului Culturii pe probleme de restaurare.

Au fost puse în valoare grinzile, întreaga tâmplărie, podelele, ferestrele şi de asemenea feroneria istorică”, spune Gheorghe Mitran, istoric.

Cele mai multe case din centrul vechi al Braşovului sunt declarate monumente istorice.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri