Bârlad. Cămin de bătrâni în care s-au investit 4 milioane de lei, lăsat de izbelişte

Data publicării:
camin

Clădirea, concepută să găzduiască 50 de pensionari, a intrat însă în conservare în 2011, după ce reprezentanţii pensionarilor au hotărât să se retragă din parteneriat nemulţumiţi că au pus mai mulţi bani decât Primăria. Acum, pensionarii cer înapoi cei 1,6 milioane de lei pe care i-au investit. Primăria încearcă să transfere azilul în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială Vaslui pentru că nu îşi permite să îl administreze.

Lucrările la azilul de bâtrâni din Bârlad au început în 2002. Nouă ani mai târziu şi după ce au investit împreună aproape 4 milioane de lei, primăria şi Asociaţia Casei de Ajutor a Pensionarilor şi-au schimbat planurile. Au refuzat să mai finanţeze construcţia şi au cerut înapoi banii deja cheltuiţi. Iar primăria a abandonat proiectul o explicaţie seacă: nu şi l-ar fi permis financiar.

Soluţia de bani este generală, la nivel de ţară. Sigur că, consiliul local nu putea să susţină singur. Între timp, şi la minister s-au perindat şi schimbat. Promisiuni au fost şi de o parte, şi de alta,” spune Constantin Nițuc, purtătorul de cuvânt al primăriei municipiului Bârlad.

„De patru ani stă închis. Da, şi se degradează. Normal nu e”, declară Mihai Nicolaie, presedintele CAR Pensionari Bârlad.

În timp ce viitorul azil a intrat în conservare încă din 2011, celelalte cămine de bătrâni din judeţul Vaslui nu reuşesc sa facă faţă cererilor.

„La ora actuală avem 71 de beneficiari în cămin, cu toate că avem o capacitate de 60 de beneficiari. Avem 81 de cereri în aşteptare, foarte multe telefoane primim pe această temă,” spune Maricica Noacă, directorul Căminului pentru bătrâni din Tutova, județul Vaslui.

„Pentru cei în vârstă e vital dacă vor să trăiască decent, să aibă bătrânețe, într-adevăr bine gândită şi realizată. E vorba de securitatea alimentară, asistenţă medicală, sunt lucruri pe care acasă nu le poţi avea”, spune un pensionar.

Pe lânga centrul de bâtrâni de la Tutova, în judeţul Vaslui mai sunt încă trei aziluri aflate în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială, aflate într-o situaţie similară.

În toate cele trei locaţii funcţionăm peste capacitate. Cel mai mare grad de ocupare fiind la Giurcani, unde, la o capacitate de 30 de beneficiari, avem în prezent 40 de locuri ocupate. La acestea se adaugă un număr de 32 de cereri în aşteptare pe care le avem înregistrate în prezent,” declară Irina Cîmpeanu, purtatorul de cuvant al DGASPC Vaslui.

Singura soluţie pentru ca azilul din Bârlad să fie terminat este ca primăria sa primeasca bani de la guvern. Ar mai fi nevoie de încă 1 milion 200 de mii de lei pentru finisaje şi dotări. Dar nici aşa nu există garanţia că va fi inaugurat, pentru că municipalitatea nu are nici bugetul necesar ca să îl administreze.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri