Bătălia navelor în miniatură

Data publicării:
navomodele Constanta cugetliber 04.07

Sutele de zile de migală în care au fost construite navele au fost răsplătite cu exclamaţii de uimire de vizitatori. Printre cei care au primit laude sunt soţii Ştefania şi Ion Marinescu. Pasiunea lor este explicabilă: sunt din Constanţa şi creează împreună navomodele de aproape 18 ani. Şi-au trecut în palmares 23 de vapoare, iar cu cinci dintre ele participă la Campionatul Naţional. Sunt machete detaliate ale galioanelor franceze şi olandeze din secolul al 17-lea.

Ştefania Marinescu: Totul începe cu o bucată de lemn. O bucată de lemn pe care începe să o cioplească practic. Tot ce face, face manual, cu un briceag, forfecuţă, cuţitaş, cu o pensetă, mai de sprâncene, mai de chirurgie.

Pasiunea pentru navomodelism este ca o terapie pentru Ion Marinescu, după operaţia pe creier suferită acum 17 ani. " După vreo şase luni de la operaţie când a început recuperarea mai în forţă mi-a cerut să îi dau o revistă şi prima revistă pe care i-am dat-o a fost o revistă despre navomodelism. Şi a început să vadă planurile, lucru care l-a mobilizat, i-au dat forţă. El şi la ora actuală nu ştie să citească, dar citeşte un plan extraordinar de bine!"  spune soţia lui. 

Pentru o corabie de dimensiuni mici bărbatul lucrează un an şi jumătate, câte 10 ore pe zi. Răbdarea şi meticulozitatea sunt esenţiale: "Viu acasă, mai mâncăm şi începem. Până la 1, 2 se lucrează... Este o nebunie domnule."

Pasiunea este costisitoare: materialele pentru construirea unei machete costă în medie o mie de lei. Modelele foarte reuşite sunt răsplătite cu premii şi au şansa să fie cumpărate de colecţionari.

Cătălin Dan Lificiu, reprezentant Federația Româna de Modelism, spune: "Fiecare model se jurizează în funcţie de mai multe criterii, principalul criteriul - respectarea şi acurateţea planului de construcţii, calitatea lucrării, sunt unele nave construite mai bine, altele mai puţin bine, uneori se văd lipituri, n-ar trebui să se vadă."

 Creatorii de machete pricepuţi şi norocoşi pot să vândă un model şi cu 10.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri