Bebeluși infectați cu E.coli. Fermierii vor să-l dea în judecată pe ministrul Agriculturii

Data publicării:
Producator lapte Germania GettyImages-83580803-1

„Deja sunt foarte multe ferme care nu mai pot vinde laptele şi urmează să îl aruncăm pe câmp. Toţi producătorii de lapte din România sunt afectaţi, toţi, absolut toţi. De la declaraţia pe care a făcut-o până astăzi a scăzut vânzarea cu 50%”, a spus Costel Caraș, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România.

Reprezentantul crescătorilor de taurine spune că laptele livrat de fermieri nu poate contamina pe nimeni cu bacteria E.coli: este procesat în fabrici.

Noi facem lapte crud, materie primă, care pleacă la prelucrare şi tot acest lapte este pasteurizat pentru a distruge germenii, microbii”, a adăugat el.

Administratorul fermei care a livrat lapte la fabrica de brânzeturi de la Brădet spune și el că nu a greşit cu nimic.

Nu înţelegem de ce suntem noi acuzaţi, adică conform regulamentului european, după care noi funcționăm, noi livrăm lapte european. Mă obligă să am un anumit număr de germeni”, spune Nicoleta Marinescu, administratorul fermei din Robăneşti.

Reacţia fermierilor vine după ce ministrul Agriculturii a declarat ieri că laptele ar putea fi sursa de contaminare cu E.coli a brânzei produse la Brădet.

Specialiștii spun că această contaminare s-ar putea să fi fost la lapte în principal. Se acuză laptele ca sursă principală”, a spus, marți, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.

Şefii Consiliului Judeţean Argeş sunt şi ei revoltaţi.

Este inacceptabil să distrugi un brand local de la nivelul dânsului. Cine va răspunde dacă niște oameni rămân fără locuri de muncă? Se închide o societate pe niște declarații neverificate”, a spus Dorin Mărăşoiu, vicepreşedinte CJ Argeş.

Astăzi, ministrul Agriculturii şi-a nuanțat declaraţia care i-a înfuriat pe fermieri.

Eu nu am spus de niciun fel că laptele este de vină. Eu am spus un singur lucru: că la testele pe care le-a făcut ANSVSA în comerţ, nu în fabrica respectivă, a rezultat că 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci este contaminată”, a spus Achim Irimescu.

Ministrul a făcut noi precizări și pe pagina sa de Facebook.

Am dat informația în mod absolut transparent. De fapt, ceea ce mi se impută acum este prea marea transparență de care am dat dovadă. Poate am greșit, poate nu. Pe de altă parte, informația era deja cunoscută în mass media, jurnaliștii necerându-mi decât confirmarea ei. Alte persoane avuseseră deja grijă să o dea, “pe surse”, cum se spune, înainte (...) Nu cred că putem pune în balanță viața unor copii cu orice altceva. Nu cred că este un mod corect și moral a vedea astfel lucrurile”, a scris Achim Irimescu.

Referitor la situația rezultată în urma depistării lotului de brânză contaminată cu e-coli, precizez următoarele:Am dat...

Posted by Achim Irimescu on Wednesday, March 2, 2016

Chiar şi aşa, fermierii sunt hotărâţi să îl dea în judecată pe Ministrul Agriculturii.

În plus, fermierii sunt deranjaţi şi de controalele DSP şi DSV pe care le consideră fără rost atâta timp cât ei sunt controlaţi de aceleaşi autorităţi o dată la două săptămâni.

Autorităţile şi-au îndreptat atenţia spre cele două ferme din Dolj şi Argeş care furnizau lapte către fabrica de brânzeturi Brădet. Inspectorii sanitar-veterinari au prelevat probe noi din lapte, chiar dacă spun că au fost făcute analize obligatorii o dată la două săptămâni. Testele periodice indică numărul de germeni, iar rezultatul ar fi putut scoate în evidenţă o eventuală contaminare cu bacteria E.coli. Testele de până acum nu au indicat niciun pericol în lapte, spun autorităţile.

Îmi recoltează și probe de lapte. Chiar aici am o probă de lapte din ianuarie în care îmi spune că am 319 NCS-uri. Valoarea maximă ca eu să am lapte european este de 400.000”, spune Nicoleta Marinescu, administratorul fermei din Robăneşti.

În ultimele zile am efectuat recoltări de probe pentru determinarea celulelor somatice şi numărul total de germeni. Dimineaţă, numărul total de celule somatice era bun, adică se încadrau în parametri normali, urmând ca să ne iasă rezultatul pentru trei zile la numărul total de germeni. Pentru E.coli am recoltat probe şi am trimis la Bucureşti. Durează trei zile”, spune Costică Retea, directorul DSVSA Dolj.

Tot ce se produce în fabricile de produse lactate, fabrici care sunt autorizate după ordinul 57 adică, sunt fabrici care fac schimburi intracomunitare, toate produsele sunt pasteurizate. La 120 de grade cât fierbe, sigur că orice bacterie care e acolo e pe lumea cealaltă”, a spus și Daniel Lupu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Argeş.

Au continuat verificările şi la fabrica din Curtea de Argeş, pentru a afla dacă au fost respectate normele de igienă în rândul angajaţilor.

În prezent, la firma producătoare, la Brădet, s-a recoltat coprobacteriologic de la 21 de angajaţi, care a fost transmis la Bucureşti, în vederea identificării sau neidentificării E.coli enteropatogen, la un laborator acreditat. Am echipă la ferma de animale de unde provine laptele din judeţul Argeş, unde se vor recolta probe coprobacteriologice de la salariaţi şi se vor verifica carnetele de sănătate ale lor”, a spus Sorina Honţaru, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.

Directia de Sănătate Publică Argeș a recoltat şi probe de apă de la fabrica din Curtea de Argeș. Fabrica e închisă temporar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri