Bilanț agravat: 32 de persoane au murit în urma incendiului din Colectiv

Data publicării:
EMOTIE 1 agerpres


Actualizare 12:00. Ministrul Sănătății a făcut declarații după vizita de la Spitalul Floreasca. Nicolae Bănicioiu a spus că aproximativ 90 de răniți rămân în continuare în stare critică și gravă.

Sunt un pic mai mulți stabilizați decât zilele trecute, sunt pacienți a căror stare se poate schimba de la oră la oră. Nu se fac prognosticuri la momentul de față. Toată lumea e concentrată pentru a asigura îngrijirea medicală”, a spus Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății.

„Amploarea evenimentului este foarte mare și acceptăm orice ajutor”, a adăugat ministrul.

De asemenea, Nicolae Bănicioiu a răspuns că nu avea rost ca spitalul mobil să fie folosit. „Victimele au fost preluate imediat și duse în secțiile de primiri urgențe funcționale și este mult mai bine așa, nu s-a pierdut timp. Spitalul mobil putea fi folosit dacă numărul de victime era mult mai mare și capacitatea spitalelor existente era depășită”, a menționat el.

Ministrul a adăugat că numărul răniților în stare critică este „aproximativ același” și că unii dintre ei „au perspective de îmbunătățire”. „Foarte mulți dintre pacienți au necroză pulmonară, asta este marea problemă”, a mai spus ministrul.

Spitalul Universitar: În continuare nouă pacienți în stare critică gravă

„Mai avem 18 pacienți internați. Aceiași nouă pacienți intubați în stare critică gravă, în terapie intensivă. Au mai rămas nouă cu stare satisfăcătoare, bună. Sperăm ca în cel mai scurt timp să exernăm o parte. Starea celor critici e staţionară. Prognosticul e rezervat, fiecare caz e individual. Ceilalți nouă sunt o parte la terapie intensivă, dar neintubați, doar pentru monitorizare respiratorie, o parte pe chirurgie plastică”, a declarat Dragoş Daviţoiu, director medical Spitalul Universitar. El a adăugat că astăzi nu este cazul să fie externați pacienți.

În privința donatorilor de sânge, managerul a spus că se primesc 100 de donatori pe zi. „S-a deschis o aplicaţie online prin care se poate programa donatorul”, a amintit el.

Spitalul Militar: Șase pacienți în stare critică, doi în stare gravă

Florentina Ioniţă Radu, comandantul Spitalului Militar: „Dintre cei opt pacienți de pe terapie intensivă, șase sunt în stare critică şi doi în stare gravă. Cinci nu sunt intubaţi, unul este intubat. Ceilalți doi cu stare critică, dar nu atât de gravă. În ceea ce privește pacientul intubat, putem spune că starea e puțin mai bună, se încearcă detubarea. Primul pacient care a mers la sala de operaţie, azi, a fost acest pacient. Starea generală a lor e puțin mai bună, dar rămâne în continuare critică.”

Spitalul "Bagdasar-Arseni": Cinci pacienți sunt în stare critică, patru sunt în stare foarte gravă

Cinci pacienți sunt în stare critică și alți patru în stare foarte gravă la Spitalul "Bagdasar-Arseni", a informat purtătorul de cuvânt al unității medicale, dr. Florin Bica.

„Șase răniți în urma incendiului de vineri din club Colectiv sunt pe secție, 15 în terapie intensivă. Dintre cei 15, cinci sunt în stare critică, patru în stare foarte gravă și alți șase în stare gravă”, a precizat medicul.

La Spitalul "Bagdasar-Arseni" sunt 21 de răniți. 

Spitalul "Grigore Alexandrescu": Doi pacienți în stare critică, intubați, alți trei în stare gravă

„Sunt stabili deocamdată. Avem șapte răniți în total. Doi sunt intubați mecanic pe Terapie Intensivă. Tot pe această secție mai sunt încă trei. Cei trei sunt în stare gravă, dar stabilă, nu mai sunt intubați. Pe secție se află o arsură și o intoxicație care probabil că va fi externată”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, medicul Raluca Alexandru, potrivit Mediafax.

Ea a spus că cel de-al șaptelea pacient, în vârstă de 15 ani, a fost adus luni la Spitalul "Grigore Alexandrescu" de la Spitalul "Sf. Ioan".

„Este vorba de un băiat de 15 ani, a venit și el intubat, ventilat mecanic, problema lui este pulmonară în mare măsură”, a menționat Raluca Alexandru.

Spitalul Elias: Opt pacienți au fost detubați, alți doi sunt în stare critică și gravă

Opt pacienți din cei 10 aflați în Secția de terapie intensivă a Spitalului Elias în urma incendiului de la clubul Colectiv au fost detubați.

Potrivit managerului unității medicale, Doina Dimulescu, prognosticul în cazul celor opt răniți detubați rămâne încă imprevizibil.

„Din cei 10 au mai rămas doi bolnavi intubați. Opt pacienți au fost detubați, prognosticul este imprevizibil încă, suntem prea aproape, chiar dacă au fost detubați. Cei opt (...) respiră mai bine, situația lor este cât de cât echilibrată, dar nu avem încă certitudinea că vor rămâne așa. Evoluții proaste pot să apară și mai târziu. În stare critică și gravă sunt cei doi răniți intubați. Sunt în continuare în terapie intensivă 10 pacienți”, a afirmat Dimulescu.

Ea a spus că, pe lângă cei 10 pacienți aflați în Secția de terapie intensivă, alți patru sunt internați pe secția de chirurgie, în total la Spitalul Elias aflându-se 14 răniți. 


O tânără de 27 de ani a murit la Spitalul Pantelimon, în această dimineață, în jurul orei 5. Tânăra avea arsuri grave pe căile respiratorii şi pe cel puțin 50% din suprafaţa corpului.

„A fost adusă la noi cu arsuri de peste 50% din suprafața corporală și inclusiv cu arsuri de căi aeriene, cu arsuri de gradul 3 și 4. Prognosticul nostru a fost rezervat de la bun început, dar în ciuda tuturor eforturilor, din păcate, nu s-a mai putut face nimic”,  a spus Fiorella Mitoiu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Pantelimon, într-o intervenție telefonică la Digi24.

Medicul a mai spus că la Spitalul Sfântul Pantelimon mai sunt patru pacienți, dintre care doi în stare foarte gravă, și doi stabili, pe secție de chirurgie.

„Cei doi în stare gravă sunt cu arsuri de gradul 3 și 4. Unul dintre ei 50%, celălalt 70-80% și cu arsuri de căi și cu intoxicație cu fum”, a precizat purtătorul de cuvânt. 

Vești mai bune vin de la două spitale. La Spitalul Universitar, 5 pacienți au fost externați. Starea lor de sănătate s-a ameliorat. La Spitalul Militar, 3 pacienți au fost scoși de la terapie intensivă.

Cei trei acţionari ai clubului Colectiv, unde a izbucnit vineri seară incendiul care a omorât 32 de oameni, au fost reținuți. După zece ore de audieri, cu toții au ieșit încătușați, acuzați de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Procurorii spun că din probele pe care le-au strâns până acum reiese că tragedia s-a produs pentru că administratorii au permis accesul în club unui număr de persoane mult peste limita admisă, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență. Anchetatorii îi acuză pe cei trei și pentru că au dat voie ca în interior să se desfășoare un spectacol cu artificii, deși existau acolo materiale ușor inflamabile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri