Biziday | Bogaţii trăiesc mai mult

Data publicării:
batrani femei vesele getty

  

Numărul bătrânilor de pe glob creşte din ce în ce mai repede, iar până în 2050 în mai multe ţări proporţia oamenilor cu vârstă de peste 60 de ani va depăşi 40% din populaţie, spun cele mai noi predicţii publicate de către ONU.

Dacă astăzi există 900 de milioane de bătrâni în lume, în 2050 acest număr va creşte la 2,1 miliarde, ceea ce înseamnă 20% din populaţia prezisă. Asta înseamnă că în 2050 unul din cinci oameni va avea peste 60 de ani, şi tot unul din cinci va fi copil.

Printre principalele cauze ale acestui fenomen sunt scăderea globală a natalității şi creşterea speranţei medii de viaţă, atât datorită îmbunătăţirii nivelului de trai, dar şi a progresului medicinei.

Presiunea financiară exercitată asupra noilor generaţii pentru a putea susţine o populaţie din ce în ce mai îmbătrânită va creşte, ceea ce va supune unui test dur economiile viitorului. Acestea ori vor trebui să găsească metode de a creşte productivitatea, ori vor fi incapabile să ofere un nivel de trai decent generaţiilor mai bătrâne, dar şi copiilor.

Datele celor de la Naţiunile Unite arată că fiecare trei oameni cu vârstă de muncă vor susţine un copil şi un pensionar în 2050.

În Japonia, de exemplu, se prevede că fiecare 100 de cetăţeni care au o slujbă vor trebui să susţină 72 de pensionari, de două ori mai mulţi decât astăzi.

Nici România nu o duce mai bine. Numărul pensionarilor a depăşit numărul copiilor în 2008, iar în 2050 unul din trei români va fi depăşit vârstă de pensionare. Dacă se păstrează acelaşi grad de ocupare ca astăzi, fiecare şase români vor trebui să susţină cinci pensionari şi doi copii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri