Biziday. Importanța momentului Marian Godină

Data publicării:
proteste godina

Țara se mișcă, polițistul Marian Godină reprezintă un moment interesant, unul cel puțin la fel de important cum a fost și moartea tragică a polițistului Bogdan Gigină, spune Moise Guran, realizator Biziday.

Protestul a început puţin după ora 12. Peste o sută de poliţişti din mai multe judeţe din ţară s-au adunat în faţa sediului Poliţiei din Braşov. Au demonstrat în semn de solidaritate cu poliţistul Marian Godină. Agentul s-a plâns pe o reţea de socializare cum l-au certat şefii după ce a luat permisul unui şofer ce nu a acordat prioritate la trecerea de pietoni. În mașina respectivă se afla un consilier județean al PSD care a intervenit la șeful Poliției Brașov.

Viorel Şeicaru, preşedinte SNAP, sector 4 Poliție, Bucureşti: „Dacă un agent are curaj să-şi spună punctul de vedere, şi nu este susţinut de colegi, imediat şefii se unesc şi va avea 100 % probleme”.

Poliţiştii spun că abuzurile sunt o obişnuinţă în Poliţia Română. Mulţi dintre ei au fost mustraţi de superiori atunci când au sancţionat, pe drept, persoane influente.

Gheorghe Cerghizan, preşedinte de sidicat din cadrul IPJ Mureş: „Nu există inspectorat din ţara asta unde să nu fie abuzuri.”

Adrian Drăghici: „Eram traşi la răspundere pentru că vorbeam urât, între ghilimele, cu persoanele pe care le-am sancţionat, că ne comportam abuziv, şi nicidecum că am aplicat sancţiunea în sine unor pile şi relaţii de-ale lor.”

Iulian Surugiu, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie: „Poliţistul ar trebui nici să nu discute cu şeful lui despre o sancţiune aplicată, pentru că poliţiştul este agent constatator, el a constatat, a închis procesul verbal şi la revedere.”

Sindicaliştii nu au plecat până nu au cerut explicaţii din partea şefului poliţiei Braşov, chiar dacă la sfârşitul săptămânii trecute, acesta a făcut cererea de pensionare.

Iulian Surugiu, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie: „Este o demisie mai soft, eu aşa o văd. Dacă nu înţelegea că trebuie să-şi dea demisia, nu se pensiona.”

Pensionarea chestorului nu schimbă cu nimic gravitatea problemei şi, deci, nici revendicările formulate de poliţişti. Toţi cer, în continuare, schimbări în Ministerul de Interne.

Iulian Surugiu, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie: „S-au făcut 200 de restructurări din 90 până acum, dar niciuna cum trebuie. Toţi şefii de IPJ, toţi şefii de Poliţie Municipale schimbaţi, daţi jos de pe căsuţe, organizate concursuri loiale, categoric, şi fiecare şef să aibă un mandat pe patru ani de zile, un proiect.”

Reprezentanţii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie au fost primiţi de chestorul Ioan Aron la discuţii, dar nu s-a ajuns la nicio concluzie clară. Ba mai mult, conducerea Inspectoratului pare să fi înţeles altceva din protest.

Liviu Naghi, purtătorul de cuvânt al IPJ Braşov: „Au fost ridicate mai multe probleme legate de cariera profesionala, respectiv deficitul de personal, selecția de personal pentru structurile ministerului, precum şi egalitatea de şanse între agent şi ofiţer de poliţie.”

Iulian Surugiu, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie: „Aceeaşi atitudine obişnuită pentru dânşii, neînţeleasă pentru agenţii de poliţie. Întotdeauna dăm vina pe lipsa de oameni. E adevărat, Ministerul de Interne are o lipsă accentuată de oameni, dar asta nu înseamnă că trebuie să-ţi baţi joc de alte mii de poliţişti că nu avem oameni.”

Chiar dacă protestul a fost organizat ca o reacţie la abuzurile relatate de Marian Godină, poliţistul braşovean nu a participat la miting. A anunțat pe pagina sa de Facebook că nu merge la proteste, ca să nu se creadă că se folosește de această mișcare pentru a face reclamă cărții pe care urmează să o lanseze.

Însă astăzi Cancelaria primului ministru a comunicat oficial că Dacian Cioloș va participa miercuri la lansarea cărții „Flashuri din sens opus”.

În această carte, polițistul brașovean povestește cu lux de amănunte și abuzurile șefilor dar și probleme mai mult sau mai puțin controversate, așa cum ar fi existența unui plan de amenzi la rutieră.

Citiți și:

Efectul Godină. Demisia şefului IPJ Braşov, cerută în stradă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri