Bogdan Aurescu: România propune elaborarea unei noi strategii de securitate a UE

Data publicării:
BogdanAurescu

Bogdan Aurescu a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, la o dezbatere pe tema securităţii flancului estic al NATO, că MAE a transmis deja o propunere cuprinzătoare la Bruxelles, pentru dezbaterea dintre statele membre privind modernizarea strategiei europene de securitate, informează Mediafax.

„Având în vedere riscurile majore din vecinătatea noastră, din estul, dar şi din sudul UE, România consideră că este utilă elaborarea unei noi strategii de securitate a UE, pentru că actuala strategie, creată în 2003, nu mai corespunde, în acest moment, cu evoluţia situaţiei de securitate din jurul UE. Sunt evoluţii semnificative din 2003 şi până în prezent şi UE nu îşi poate afirma credibil rolul de actor global, furnizor de securitate, decât dacă reuşeşte să fie activă şi să stabilizeze spaţiile învecinate. MAE a transmis, deja, o propunere cuprinzătoare la Bruxelles, pentru dezbaterea dintre statele membre privind modernizarea strategiei europene de securitate”, a spus Bogdan Aurescu.

Potrivit acestuia, în condiţiile actualelor ameninţări şi provocări, problemele în plan bugetar apărute la nivelul unor state europene, reprezintă o disfuncţionalitate semnificativă, a cărei contracarare se impune „cu unitate, hotărâre şi viziune”.

Bogdan Aurescu a subliniat că săptămâna viitoare va face o prezentare detaliată la MAE a propunerilor privind noua strategia de securitate a UE.

„Necesitatea revizuirii strategiei de securitate a UE rezultă din evoluţiile din mediul de securitate din jurul nostru. Dacă NATO a adoptat un nou concept strategic după 10 ani, UE din 2003 nu şi-a adaptat şi updatat strategia de securitate. Sunt evoluţii care trebuie luate în considerare în ceea ce priveşte politica de securitate şi apărare comună a UE, cum ar fi contribuţiile pe care le au misiunile civile şi militare ale UE”, a explicat Bogdan Aurescu.

Ministrul a adăugat că România este unul dintre principalii contributori la misiunile civile şi militare ale UE. El a susţinut că în strategia revizuită de securitatea a UE ar trebui cuprinse şi aspecte care ţin de securitatea energetică şi cibernetică, dar şi politicile europene de vecinătate. 

Citiți și Ministrul de Externe, după avertismentul Rusiei: România nu se simte intimidată de aceste amenințări

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri