Bogdan Aurescu vrea un nou ambasador SUA la București și includerea României în Visa Waiver

Data publicării:
bogdan aurescu mediAafax-1

Bogdan Aurescu a preluat luni mandatul din fruntea Ministerului de Externe FOTO: MediafaxFoto

Potrivit unui comunicat MAE, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, miercuri, pe însărcinatul cu afaceri a.i. al SUA la Bucureşti, Dean Thompson, întrevederea axându-se pe evoluţiile, priorităţile şi direcţiile de acţiune pentru 2015 ale Parteneriatului Strategic, situaţia din imediata vecinătate a României şi din regiunea extinsă a Mării Negre, cu accent asupra Republicii Moldova, precum şi pe alte teme de interes comun.

În cadrul discuţiilor, ministrul român de Externe a reiterat necesitatea înregistrării de progrese în ce priveşte numirea unui nou ambasador american la Bucureşti şi obiectivul includerii României în Programul Visa Waiver, relatează Mediafax.

În ceea ce priveşte dimensiunea de securitate a Parteneriatului Strategic, demnitarul român a subliniat importanţa coordonării şi cooperării dintre cele două state atât în privinţa implementării deciziilor adoptate la Summit-ul Alianţei Nord-Atlantice din Marea Britanie, cât şi în raport cu operaţionalizarea în 2015 a sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice instalat la baza românească de la Deveselu.

Totodată, Aurescu l-a informat pe Dean Thompson în legătură cu deciziile adoptate marţi de CSAT referitoare la contribuţia României la Afganistan, vizând suplimentarea cu până la 450 de militari a efectivelor Forţelor Armate Române care vor participa la Misiunea NATO Resolute Support.

Un alt subiect important pe agenda discuţiilor l-a constituit reuniunea miniştrilor de externe NATO din 2 decembrie, ministrul român evidenţiind importanţa adoptării cu acest prilej a deciziei de prelungire a măsurilor de reasigurare a Aliaţilor estici în lumina evoluţiilor de securitate din vecinătatea estică, precum şi necesitatea implementării complete şi în termenele convenite a Planului de acţiune al NATO pentru creşterea nivelului de reacţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri