Bomboane cu E-uri: O treime din produsele verificate de o asociaţie de protecţie a consumatorilor conţin aditivi peste limite

Data publicării:
bonbons

Sunt frumos ambalate şi colorate, însă pot fi un pericol pentru sănătate, mai ales dacă sunt consumate în exces: bomboanele de pe rafturile magazinelor sunt pline de E-uri, atrag atenţia specialiştii. O asociaţie de protecţie a consumatorilor a verificat 14 astfel de produse, iar peste o treime din ele conţin aditivi peste limita admisă. 

Bomboanele verificate de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România au în compoziţie între unul şi zece E-uri - prea mult, după cum spun specialiştii. Cei mai mulţi aditivi sunt în drajeurile gumate mentolate şi dropsurile cu diferite arome.

În urma evaluării am găsit 15% dintre produse care conţin nouă E-uri. În momentul în care într-un produs găseşti nouă conservanţi, coloranţi şi aditivi, înseamă că produsul respectiv, din punct de vedere al calităţii, pentru un cetăţean poate nu este cel mai bun, dar găsim şi produse care au doar un singur E. Din păcate, doar 7% din tot ceea ce am evaluat”, declară Sorin Mierlea, preşedintele ANPCPPSR.

De fapt, lucrurile sunt chiar mai simple de atât: „Nu există nici un produs de tip drops pe care să îl considerăm a fi sănătos şi bun”, afirmă specialistul în nutriţie Cristian Mărgărit, consultat de Digi24.

Şi cum principalii clienţi ai acestor produse sunt copiii, specialiştii atrag atenţia părinţilor să nu fie prea darnici cu bomboanele, magnet pentru copii tocmai din cauza E-urilor care dau un gust bun. Ele nu au nici o valoare nutritivă.

Îndulcitorii pot fi la fel de periculoşi: „Avem îndulcitori - pe de o parte - identic naturali, cum ar fi siropul de glucoză, cum ar fi silitoriul, care sunt ceva mai sănătoşi, şi apoi trecem către îndulcitori de sinteză, care au diverse riscuri pentru sănătate, de asemenea controversate. Nu poţi spune despre unul că este cancerigen, dar există suspiciuni”, explică nutriţionistul Cristian Mărgarit.

Potrivit estimărilor, peste 35% dintre bomboanele mentolate sau cele cu arome de fructe controlate de specialişti conţin îndulcitori artificiali.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri